Archief
WOS

WOS

Midden-Delfland maakt begroting sluitend, maar 'lucht is eruit'

De gemeente Midden-Delfland heeft door het nemen van enkele rigoureuze maatregelen in 2025 een sluitende begroting. Het neemt de zorgen voor de komende jaren echter niet weg.

Door verandering in financiering door de rijksoverheid, de grootste inkomstenbron voor gemeenten, wordt vooral 2026 gezien als 'ravijnjaar'. In totaal worden de gemeenten voor 3 miljard euro gekort. Maar door een eenmalige verlaging van het gemeentefonds krijgen veel gemeenten het in 2025 al lastig. Het college van B en W gaf in de kaderbrief die voor de zomer is besproken al aan, dat er zonder maatregelen een tekort van zeker 2 miljoen euro zou ontstaan.

Lucht eruit

Het is Midden-Delfland nu toch gelukt om voor 2025 een sluitende begroting te presenteren. En het meerjarenperspectief is bovendien minder negatief. Dat is het resultaat van een reeks maatregelen. Zo zijn investeringen doorgeschoven naar latere jaren en zijn talrijke budgetten doorgelicht en beperkt tot het strikt noodzakelijke. Het betekent dat de ruimte die nog in budgetten zat om tegenvallers op te vangen er zijn uitgeperst.
"Op het eerste gezicht lijken de cijfers positief. Dat is het gevolg van meerdere maatregelen die we hebben genomen", zegt ook wethouder Fred Voskamp (financiën). "We hebben elk budget doorgelicht en scherp beoordeeld wat echt noodzakelijk is. Daarmee is de ‘lucht’ nu wel uit de begroting. We hebben een gezonde reserve waar we op kunnen terugvallen bij tegenvallers. Maar structureel interen op deze buffer wil je zoveel mogelijk voorkomen. Het vraagt van ons dus zorgvuldige keuzes om ook in de toekomst financieel gezond te blijven."

Wat betreft opbrengsten: de toeristenbelasting gaat licht omhoog, de OZB stijgt met zo'n 3 procent en de afvalstoffenheffing wordt 8 procent hoger. Deze verhogingen zijn noodzakelijk om de gestegen kosten door onder andere inflatie te kunnen dekken.

De gemeenteraad bespreekt de begroting op 12 november.