Gabriëlle overwon laaggeletterdheid: 'Ik kon niet eens het wachtwoord intoetsen'
In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen en schrijven. Tijdens de Week van Lezen en Schrijven wordt jaarlijks aandacht gevraagd voor dit probleem, ook in Westland.
Volgens Annette Boon, coördinator van Taalhuis Westland, hebben in deze gemeente zo’n 16.000 mensen moeite met basisvaardigheden als taal, rekenen en digitale vaardigheden. "Dat is ongeveer één op de vijf inwoners."
Een van hen is Gabriëlle, die door haar dyslexie en dyscalculie jarenlang worstelde om mee te kunnen komen op school en in haar werk. "Ik vond school niet leuk omdat ik werd gepest. Ik kon niet goed meekomen", vertelt ze. Ook in haar werk, bij een supermarkt, ervoer ze problemen: “Ik kon de achterkant van producten niet lezen en wist niet hoe ik met de terminal moest omgaan. Het wachtwoord moest ik altijd aan anderen vragen.”
Tekst gaat verder onder de video.
Door een jobcoach werd ze gestimuleerd om een taalcursus te volgen bij het Taalhuis. Daar leerde ze niet alleen lezen, schrijven en rekenen, maar kreeg ze ook hulp bij digitale vaardigheden. “Nu kan ik het wachtwoord wel intoetsen, ik zie wanneer de vracht komt en hoeveel voorraad er is", zegt Gabriëlle trots. Deze cursus heeft haar zelfvertrouwen versterkt: "Ik durf nu gewoon te zeggen dat ik dyslexie of dyscalculie heb. En dan zie ik wel wat de mensen daarvan vinden."
Het Taalhuis biedt cursussen voor laaggeletterden, waarbij mensen op hun eigen tempo kunnen leren in een veilige omgeving. Boon benadrukt dat iedereen welkom is en dat de stap zetten vaak het moeilijkst is. Gabriëlle sluit zich daarbij aan: “Wees niet bang. Zet die stap. We zijn niet alleen.”