Archief
WOS/Rutger Hillenaar

WOS/Rutger Hillenaar

Ouderinitiatief in Naaldwijk: Een droom die werkelijkheid werd

'Droom je thuis', een ouderinitiatief dat meer dan tien jaar geleden begon met een eenvoudige droom. Het initiatief groeide uit tot een woonproject waar twaalf jongeren met een meervoudige beperking nu hun thuis hebben gevonden. Het derde en laatste verhaal van een drieluik over ouderinitiatieven.

Het idee voor Droom je thuis ontstond toen enkele ouders op zoek gingen naar geschikte woonvoorzieningen voor hun kinderen met meervoudige beperkingen. "We bezochten een instelling en zagen daar een jongetje uit de klas van mijn zoon Rens voor een televisie zitten. De film stond nog steeds op 'Start', zelfs nadat we een kwartier later terugkwamen". Dat brak mijn hart zegt Marja, een van de ouders. "Ik besefte dat ik dit niet wilde voor Rens."

Deze persoonlijke ervaring plantte het zaadje voor wat later zou uitgroeien tot Droom je thuis. "We begonnen te dromen van een plek waar onze kinderen zouden kunnen wonen met de zorg en aandacht die ze nodig hebben, maar in een omgeving die aanvoelt als thuis", zeggen Marja en een andere ouder Natasja.

Realisatie

Het realiseren van deze droom was geen eenvoudige opgave. De ouders beseften dat het niet alleen ging om het vinden van een geschikte locatie, maar ook om het opbouwen van een gemeenschap, waarin de kinderen en ouders elkaar zouden vertrouwen en ondersteunen. "We begonnen klein", herinneren Marja en Natasja zich. "Met ons persoonsgebonden budget (PGB) huurden we maandelijks een bungalow waar onze kinderen konden logeren. Dit gaf ons niet alleen even ademruimte, maar het bracht ook de kinderen en ouders dichter bij elkaar."

“Je moet soms diep gaan om alles voor elkaar te krijgen.”

Marja en Natasja

Deze logeerweekenden vormden de basis voor het toekomstige woonproject. De kinderen leerden elkaar beter kennen en de ouders ontdekten hoe belangrijk het was om dezelfde visie te delen voordat ze verder gingen met het opzetten van een permanente woonvoorziening. "Je moet met elkaar een verbintenis aangaan. Als dat niet goed zit, loopt het project spaak."

De uitdagingen onderweg

Een van de grootste uitdagingen bij het opzetten van Droom je thuis was het vinden van de juiste locatie. "We hebben verschillende plekken bekeken, maar veel daarvan lagen aan de rand van dorpen, ver weg van het centrum. Dat wilden we niet voor onze kinderen." De zoektocht leidde hen uiteindelijk naar een unieke plek in het hart van Naaldwijk. "Toen we deze locatie vonden, wisten we dat dit het was. Maar daarmee begon het echte werk pas."

De WOS maakte een reportage bij Droom je thuis.

Het verkrijgen van de juiste vergunningen, het betrekken van de gemeente, en het vinden van investeerders waren slechts enkele van de obstakels die de ouders moesten overwinnen. "Het ging niet over één nacht ijs. Je moet soms diep gaan om alles voor elkaar te krijgen." Een architect werd ingehuurd om aangepaste woningen te ontwerpen die aan de specifieke behoeften van de bewoners voldeden. "We wilden geen instelling creëren, maar een huiselijke omgeving waar onze kinderen zich veilig en geliefd voelen."

Een leven lang samen

Het doel van Droom je thuis is dat de twaalf bewoners samen oud kunnen worden. "Ze zijn nog jong, maar we willen dat ze hier kunnen blijven wonen, ongeacht hun leeftijd." De zorg die wordt geboden is op maat gemaakt en afgestemd op de individuele behoeften van elke bewoner. "We hebben een team van achttien vaste medewerkers die 24 uur per dag zorg bieden. Er is altijd iemand aanwezig om te helpen."

“Blijf dromen en geef niet op.”

Marja en Natasja

Sanne (bewoonster) vertelt hoe zij dit ervaart: "Ik heb hier mijn eigen plekje. Het is fijn om wat zelfstandigheid te hebben, maar ik kan ook altijd rekenen op de hulp van de begeleiders."

Dagelijkse realiteit

Het dagelijks leven in Droom je thuis draait om meer dan alleen zorg. Het huiskamergevoel staat centraal. "Beneden in de huiskamers eten we samen, drinken we koffie, en is er altijd gezelligheid. De ouders komen regelmatig langs om iets te doen met hun kind. Er is altijd leven in de brouwerij."

De centrale ligging in Naaldwijk is ook een groot voordeel. "We zitten midden in het centrum, dus de bewoners kunnen makkelijk even naar de supermarkt of het plein om een ijsje te eten. Ze doen echt mee in de maatschappij."

Advies aan andere ouders

Voor ouders die overwegen een vergelijkbaar initiatief te starten, hebben de oprichters van Droom je thuis een paar belangrijke adviezen. "Blijf dromen en geef niet op, ook al lijkt het soms onmogelijk. Ga kijken bij andere initiatieven en vraag om advies. Probeer het wiel niet opnieuw uit te vinden. Volg je gevoel en ga in gesprek met zorgaanbieders die ervaring hebben met dit soort projecten. De zorg voor je kind moet altijd voorop staan."

De drieluik van de WOS is gebaseerd op persoonlijke ervaringen van de oprichters en geen onderzoek naar de verschillen tussen ouderinitiatieven en traditionele zorginstellingen, waar ook in kleine woongroepen wordt gewerkt en permanente zorg is voor de bewoners.

Gisteren kon je deel 2 lezen. Maandag is deel 1 van het drieluik gepubliceerd.

Categorieen:
Nieuws Westland Algemeen