Archief
WOS

Open Monumentendag: van trapgevelhuisje tot wandeling langs Joodse monumenten

Open Monumentendag staat weer voor de deur. Dit weekend kun je in heel het land tal van monumentale gebouwen bezoeken. Ook in onze regio is genoeg te doen.

Het thema dit jaar is Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen. En eigenlijk is de naam Open Monumentendag niet helemaal juist, want niet alleen op zaterdag, maar ook op zondag kun je op pad. En zelfs op vrijdag is er iets te doen. Zo kun je een wandeling maken langs het Joods erfgoed in Naaldwijk, vertelt onderzoeker Roald van Elswijk. "We beginnen bij de voormalige synagoge, dus bij de ingang van het Heilige Geesthofje. En we zullen dan onder andere via de Kerkstraat, Prins Hendrikstraat, de Geestweg naar de Opstalweg wandelen, dus naar de fraaie begraafplaats", legt hij uit in Plus Radio. Op die begraafplaats ben je wel verplicht hoofdbedekking te dragen. Na het bezoek daar gaat de tocht weer richting het dorpscentrum. "Het is bijzonder om te zien dat er nog steeds zoveel zichtbaar is van de Joodse geschiedenis in het Westland."

De wandeling is niet alleen een gelegenheid om meer te leren over de Tweede Wereldoorlog, maar ook om in contact te komen met het leven van de Joodse gemeenschap in de regio. "Wat ik zelf graag centraal wil stellen, is het leven van de mensen zelf. Hoe zag dat eruit? Wie woonde waar? Dat is wat ik tijdens de wandeling wil laten zien, met veel familiefoto's en anekdotes", vertelt Van Elswijk​.

Trapgevelhuisje

In 's-Gravenzande kun je zaterdag een bezoek brengen aan het trapgevelhuisje op het Marktplein. Dat pand stamt uit de tachtigjarige oorlog; het is gebouwd in 1639. "Er stond een hele rij van die huisjes destijds. En er is er nog eentje overgebleven", weet Peter Duijsens, die het huisje met zijn politieke partij Westland Verstandig 'bewoont'. "En het is in de loop der tijden natuurlijk bekend geworden omdat Leonard Roggeveen, de kinderschrijver, daar een tijd verbleven heeft. Daarna heeft er een schoenmaker gezeten. We noemen het schoenmakershuisje."

"Het is nog een oude wetsteen. Dat is monumentaal, net als de balken in het pand. Die moeten we allemaal in ere houden, en terecht. Ik hou zelf ook van alles wat historisch is", vertelt Duijsens.

Kerken, molen en Hofboerderij

Ook in Wateringen staan de deuren van diverse monumenten open. "De Sint-Jan en de hervormde kerk zijn open. En vanaf de molen heb je ook een prachtig uitzicht. Als het helder weer is zie je aan de ene kant de Grote Kerk in Den Haag staan. Je kunt hem zo wat aanraken. En aan de andere kant staat de Euromast. Die kan je ook gewoon zien vanaf de molen", zegt Maxim van Ooijen, voorzitter van de Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul.

Zelf is Van Ooijen te vinden in de Hofboerderij. "We hebben eigenlijk een soort heel lang spreekuur die dag in de kelder. Boven in de boerderij zelf is een expositie van Weefkring Westland, kleurrijk, te zien. We hebben daar zelf ook vrijwilligers rondlopen. Die samen, ondersteund door Theater Op Wateringen, rondleidingen geven door de historie. Dus in en om de boerderij."

Overzicht

Een totaaloverzicht van monumenten die open zijn in Westland, vind je op MonumentaalWestland.nl. Meer info over Open Monumentendag in Maassluis vind je op deze website en wat er te doen is in Midden-Delfland vind je op de website van Puuur.

Je kunt ook een vaartocht maken:

Categorieen:
Nieuws Cultuur Westland