Ouderbijdrage wéér gestegen: 'We slaan schoolreisje jaartje over'
Niet alleen aan het einde van het schooljaar, ook juist in de maand september gaan veel scholen op schoolreisjes en schoolkampen, maar die zijn op steeds meer scholen soberder dan anders. Of ze worden helemaal overgeslagen. Herman Riekert, directeur van de Verburch-hof in Poeldijk: "Het is niet meer te betalen."
Tot nu toe gaat De Verburch-hof elk jaar met de bus naar een pretpark op schoolreis, maar dat gaat veranderen. De school betaalt deze activiteiten namelijk uit de vrijwillige ouderbijdrage. "En deze wordt steeds hoger, omdat de kosten van de activiteiten stijgen", aldus directeur Riekert. De school ziet dat steeds minder ouders die hogere vrijwillige ouderbijdrage kunnen betalen. "Ze vragen een betalingsregeling of kunnen de bijdrage helemaal niet betalen. Dat is heel erg logisch in deze dure tijden. Daarnaast krabben we onszelf ook wel eens achter onze oren of de activiteiten nog in verhouding zijn met wat je ervoor krijgt."
Het schoolkamp van groep 8 van de Verburch-hof is daarom al aangepast. "Vooral de busreis is een zware kostenpost. De kosten daarvan zijn in twee jaar tijd bijna verdubbeld. Daarmee is al bijna het complete budget per kind weg. Daarom hebben we besloten om ons groep 8-kamp te verplaatsen naar Delft. Daar gaan we met de fiets naartoe. Het is een vrij sober verblijf, maar het kamp is er niet minder om.".
De school denkt na over alternatieven. "Bijvoorbeeld één keer in de twee jaar op schoolreis te gaan. Het andere jaar houden we dan een groot schoolfeest, bijvoorbeeld op het strand. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten", aldus de directeur. "Het gaat er vooral om dat de kinderen een leuke dag hebben, dat kan ook op een andere manier."
Echt een uitdaging
Niet alleen de Verbuch-hof heeft moeite met het financieren van schooluitjes. Het geldt vrijwel voor alle scholen, merken ze bij de Westlandse scholenkoepel PCPOW. "Het is echt een uitdaging om voor maximaal 25 euro per kind een schoolreisje te organiseren", zegt voorzitter Myrthe van Staalduinen. "Dus zijn er scholen die nog maar om het jaar gaan."
De pretparken in de regio zeggen zeggen op dit moment nog niet veel te merken. Ze laten weten voor komend schooljaar genoeg boekingen te hebben staan. "Maar onze voelsprieten zeggen wel dat het wat minder wordt, met name scholen die verder weg zitten en dus te maken hebben met duur vervoer, kiezen eerder voor een locatie dichterbij", aldus directeur Coen Hoozemans van Drievliet.
'Ouders die het kúnnen, betalen meer'
Kinderen van de Verbuch-hof balen dat het schoolreisje zal worden aangepast. "Een uitje is wel echt leuker dan een schoolfeest", aldus Morris. Emily uit groep 7 snapt het wel. "Anders moeten de ouders ook steeds meer betalen."
Toch vinden de meeste ouders het juist ook jammer dat het jaarlijkse schoolreisje gaat verdwijnen. "Waarom zouden de ouders die het kúnnen niet iets meer betalen voor de ouders die het niet kunnen", suggereert één van hen. Maar directeur Riekert denkt dat het een kwestie is van een andere denkwijze. "Ook als we met z'n allen naar het strand gaan en daar iets heel leuks organiseren, weet ik zeker dat de kinderen daar glunderend vandaan komen."