Duurzaam telen met spinnetje: minder chemische bestrijdingsmiddelen
Elf jaar geleden deed Koos Bruinen een ontdekking, die sindsdien een opvallende bijdrage heeft geleverd aan de verduurzaming van de sierteelt: een 'wonderspinnetje' dat het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen terugdringt.
In zijn kas vond plantenteler Bruinen een spinnetje, dat een natuurlijke vijand bleek te zijn van plaaginsecten zoals trips, luis en sciara's. Hij zag dat bepaalde delen van zijn kas vrij bleven van de insecten die normaal gesproken zijn planten bedreigden. Bij verder onderzoek ontdekte hij dat een klein, onopvallend spinnetje verantwoordelijk was voor het in toom houden van de insectenpopulaties.
In plaats van op zoek te gaan naar commerciële mogelijkheden bleef Bruinen gefocust op zijn werk als kweker. Maar zijn kinderen, Fleur (21) en Luuk (19), zagen het potentieel van dit spinnetje. "We vonden het een leuk idee om er een bedrijf van te maken, maar mijn vader wilde er even over nadenken", herinnert Fleur zich. "Pas tijdens een vakantie belde mijn vader en zei dat hij het toch wel leuk vond en dat hij zou helpen met het opzetten van het bedrijf, als wij de kar zouden trekken."
“De spinnetjes worden één tot vijf jaar oud en eten allerlei soorten insecten.”
Fleur Bruinen
En zo werd het bedrijf Little Spider geboren, met een duidelijke missie: het verspreiden van het spinnetje onder telers, met als doel het verminderen van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Fleur en Luuk hebben het initiatief genomen, maar met de steun en kennis van hun vader wisten ze het idee om te zetten in een concreet bedrijf. "Het gaat niet alleen om het spinnetje uitzetten en klaar. Telers moeten de juiste omstandigheden creëren in hun kassen en bereid zijn om geduld te hebben, de resultaten zijn veelbelovend."
"Klanten krijgen lege potten waar de nestjes van de spinnetjes in zitten. Het is belangrijk dat er stelletjes zijn, want die vermenigvuldigen zich", legt Fleur uit. De spinnetjes worden één tot vijf jaar oud en eten allerlei soorten insecten. "Het begint meestal met een voorlichtingsavond waar we uitleggen wat kwekers precies moeten doen. Het duurt altijd wel een paar maanden voordat het spinnetje zich echt heeft gevestigd, en dat heeft ook invloed op andere biologische processen in de kas."
Hoewel de voordelen van het gebruik van Little Spider duidelijk zijn, is het implementeren van deze methode niet zonder uitdagingen. Het vereist een mentaliteitsverandering bij telers, die vaak gewend zijn aan de snelle resultaten van chemische bestrijdingsmiddelen. "Telers moeten geduld hebben en begrijpen dat ze niet van de ene op de andere dag resultaat zullen zien", zegt Fleur. "De spinnetjes hebben tijd nodig om zich te vestigen."
“We willen dat de telers begrijpen hoe ze de spinnetjes het beste kunnen inzetten.”
Fleur Bruinen
Het bedrijf Little Spider levert daarnaast controleurs, de zogenaamde 'Little Spider Controllers', die ervoor zorgen dat alles goed verloopt en dat de spinnetjes optimaal hun werk kunnen doen. De controleurs spelen een belangrijke rol in het succes van de methode, door regelmatig de kassen te inspecteren en telers te adviseren over eventuele aanpassingen die nodig zijn om de spinnetjes beter te laten functioneren.
De WOS maakte een reportage over Little Spider.
Eenmalige investering
Een van de grote voordelen van het werken met Little Spider is dat het een eenmalige investering is. "Je hoeft niet ieder jaar nieuwe spinnetjes te kopen, want de biologische balans blijft in stand", zegt Fleur. Dit maakt de methode niet alleen duurzamer, maar ook economisch aantrekkelijk voor telers die op de lange termijn willen besparen op bestrijdingsmiddelen.
Een belangrijk aspect van het werk van Little Spider is de nadruk op persoonlijke en intensieve begeleiding van hun klanten. Fleur legt uit: "We hebben er heel intensief contact mee en dat is ook wel het leukste. We willen dat de telers begrijpen hoe ze de spinnetjes het beste kunnen inzetten en hoe ze hun kassen kunnen aanpassen om de spinnetjes optimaal te laten functioneren." Het bedrijf richt zich daarom liever op een beperkt aantal klanten die ze intensief kunnen begeleiden, in plaats van een groot aantal klanten oppervlakkig te bedienen. "We bedienen liever tien klanten maximaal dan honderd klanten maar een beetje."
Lokale focus
Hoewel Little Spider mogelijkheden ziet voor groei, ook in de export, blijft de focus van het bedrijf op het ondersteunen van duurzame sierteelt in Nederland. "We hebben al wat Belgische klanten, maar dat vergt toch altijd net wat meer dan bijvoorbeeld klanten in het Westland", merkt Fleur op. Dit betekent niet dat het bedrijf geen internationale ambities heeft, maar dat ze ervoor kiezen om hun klanten zorgvuldig te selecteren en ervoor te zorgen dat ze de juiste ondersteuning kunnen bieden.
"We krijgen veel positieve reacties, ook al zijn we nog niet zo lang geleden begonnen. Door met Little Spider te werken, wordt vooral een stuk onrust bij telers weggenomen en wordt het ook weer veel plezieriger om te telen."
Fleur benadrukt tot slot dat het belangrijk is om een realistische kijk te hebben op wat Little Spider kan bereiken. "We zijn constant bezig met het verbeteren van onze aanpak en het verkennen van nieuwe mogelijkheden. In een sector die steeds onder druk staat om duurzamer te werken, biedt Little Spider een biologische oplossing om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen terug te dringen. Het is echter belangrijk dat telers begrijpen dat dit een onderdeel is van een bredere strategie voor ongediertebestrijding."