Archief
Roel Wijnants via Flickr (CC)

Roel Wijnants via Flickr (CC)

Zo ziet Midden-Delfland eruit in 2050

Wel hoogbouw, maar ook wonen op het boerenerf. Er zijn minder auto's, maar wel meer speelplaatsen. En de natuur staat centraal. De nieuwe toekomstvisie van de gemeente Midden-Delfland biedt een vergezicht hoe het leven er daar in 2050 gaat uitzien.

De toekomstvisie is donderdagavond gepresenteerd tijdens een informatieavond op het gemeentehuis. Dat gebeurde op een bijzondere manier, met voorafgaand aan de daadwerkelijke presentatie een gedicht, een stukje muziek en het tonen van kunstwerken.

De Toekomstvisie 2050 is het resultaat van ruim een jaar werk. Inwoners en ondernemers is op verschillende manieren gevraagd mee te denken; mensen kregen een ansichtkaart in de brievenbus, jongeren werden bevraagd op het festival HomeTown en schoolkinderen kregen een gastles. Later werd een 'swipocratie' geïntroduceerd. Alsof het Tinder was, kon je toekomstscenario's naar links of rechts swipen. In totaal gaven iets meer dan 2.000 inwoners hun mening. Jan Nekkers van bureau Future Consult, het bedrijf dat het proces begeleidde, noemde dat een behoorlijk aantal. "In stedelijke gebieden mogen ze blij zijn met als ze 3 tot 5 procent halen."

Streefbeeld

Maar hoe moet Midden-Delfland er in 2050 er nu uit komen te zien? Er is een streefbeeld gemaakt, een droomscenario. Daarin staat onder andere beschreven dat er, om de vergrijzing tegen te gaan, wordt gekozen voor een beperkte bevolkingsgroei. De gemeente mag immers niet te groot worden, omdat de ruimte daarvoor ontbreekt. Natuur, het Bijzonder Provinciaal Landschap, wordt een van de pijlers van de gemeente. Dat landschap wordt straks via natuurcoöperaties, waarin boeren en inwoners samenwerken, beheerd. Die boeren doen in 2050 allemaal aan kringlooplandbouw.
Het landschap wordt dé plek om genieten van de 'rijke cultuurhistorie en natuur'. Er zijn fiets- en wandelpaden en allerlei activiteiten gericht op natuurbeleving, voedselproductie en educatie. Vrijwillige boswachters geven tours en er zijn excursies naar boerderijen.

Ondanks de aandacht voor het groen zijn er wel genoeg huizen beschikbaar. Verouderde woonwijken worden vervangen door nieuwbouw. Vaak zijn dat levensbestendige appartementen voor ouderen en betaalbare appartementen voor jongeren. Dat betekent wel meer hoogbouw. Het wordt boeren toegestaan om een beperkt aantal woningen op hun erf te bouwen. Binnen de gemeente worden verplaatsingen te voet en per fiets gestimuleerd en daarbuiten moet het openbaar vervoer worden gebruikt. Er zijn dan ook minder parkeerplaatsen in de gemeente. De vrijgekomen ruimte wordt gevuld met speelplaatsen en groen.

De hele toekomstvisie is hier te lezen.

Uitwerken

De toekomstvisie wordt deze maand door de gemeenteraad besproken. Na vaststelling komt het proces om dat beeld ook waarheid te laten worden. Nekkers (Future Consult) heeft daarbij nog wel een aanbeveling. "Gebruik de denkkracht en creativiteit van al die mensen die al betrokken waren, ook tijdens de uitvoeringsfase."