Archief

Geert van Poelgeest: 'Als één kraal ontbreekt, wordt de hele structuur kwetsbaar.'

Na een carrière van bijna vier decennia heeft Geert van Poelgeest op 30 augustus afscheid genomen als voorzitter van Natuurlijk Delfland. In dit verhaal de invloed van zijn werk op de natuur en de gemeenschap, en de toekomstplannen voor de vereniging.

Natuurlijk Delfland is een regionale afdeling van de landelijke natuurvereniging KNNV. De afdeling is in 1985 opgericht met als doel de natuur in de regio te beschermen en te behouden. Geert van Poelgeest was vanaf het begin nauw betrokken bij de oprichting en maakte vanaf de start deel uit van het bestuur. "Op 30 mei 1985 gaven zes leden hun instemming voor de oprichting van onze afdeling", begint Van Poelgeest. "Het was een avond met veel steun van andere afdelingen. Sindsdien zijn we uitgegroeid tot de grootste afdeling van Nederland met 510 leden, een prestatie waar ik trots op ben."

De afdeling stond vanaf het begin bekend om haar grote betrokkenheid bij de bescherming van de natuur. "We willen niet alleen de natuur volgen en beschermen, maar ook zoveel mogelijk mensen erbij betrekken. Iedereen, ongeacht leeftijd of achtergrond, kan een plek vinden binnen onze vereniging."

“Zeven Gaten: Een natuurgebied dat sinds 1650 dezelfde structuur heeft behouden.”

Geert van Poelgeest

Waardevol natuurgebied

Onder leiding van Van Poelgeest zijn er tal van projecten gerealiseerd die het behoud en de bescherming van natuurgebieden in de regio hebben bevorderd. Een van de meest betekenisvolle projecten voor hem persoonlijk is het behoud van de Zeven Gaten in De Lier, een natuurgebied dat sinds 1650 dezelfde structuur heeft behouden. Dit project (2009) was een duidelijk voorbeeld van de kracht van gemeenschapsmobilisatie voor natuurbescherming. Toen de eigenaar van het stuk grond overleed, ontstond het risico dat dit waardevolle natuurgebied verloren zou gaan. "We wilden dat het Zuid-Hollands Landschap het zou kopen, maar ze kwamen 10.000 euro tekort. Daarom zijn wij een inzamelingsactie begonnen. Binnen drie maanden hadden we niet alleen het benodigde bedrag, maar zelfs 20.000 euro opgehaald, wat ook nodig was voor de inrichting van het gebied."

Van Poelgeest benadrukt het belang van het behoud van het gebied, niet alleen vanwege de historische waarde, maar ook vanwege de ecologische waarde. "Het gebied vormt een onderdeel van een ecologische structuur, een soort kralenketting. Als één kraal ontbreekt, wordt de hele structuur kwetsbaar."

Naast de Zeven Gaten heeft Van Poelgeest ook deelgenomen aan andere projecten zoals het knotten van wilgen in het Westland, het beheer van een boomgaard in de regio en de inzet voor het Groene Strand bij de Zandmotor. Deze projecten hebben niet alleen de natuur versterkt, maar ook het bewustzijn en de betrokkenheid van de gemeenschap vergroot. "We zijn trots op wat we hebben bereikt, en het is mooi om te zien hoe de gemeenschap zich inzet voor het behoud van onze natuur."

De WOS maakte dinsdag een reportage met de afscheidnemende voorzitter.

“Educatie is een essentieel onderdeel van natuurbescherming.”

Geert van Poelgeest

Een ander aspect van het werk van Van Poelgeest bij Natuurlijk Delfland is zijn inzet voor natuureducatie. Van Poelgeest ziet educatie als een essentieel onderdeel van natuurbescherming. "De natuur is een totaalbeleving, iets levends. Je bent nooit uitgestudeerd, nooit uitverwonderd en ook nooit uitbeschermd."

"We willen mensen bewust maken van de waarde van de natuur, door middel van educatie, excursies en onderzoek. Onze activiteiten zijn erop gericht om mensen dichter bij de natuur te brengen en hen te inspireren om zich in te zetten voor het behoud ervan. Het is geweldig om te zien hoe mensen geïnspireerd raken door onze activiteiten en zelf aan de slag gaan om de natuur te beschermen."

Het leiden van een natuurorganisatie zoals Natuurlijk Delfland brengt onvermijdelijk bestuurlijke uitdagingen met zich mee. Een van de uitdagingen waar de vereniging momenteel mee te maken heeft, is het vinden van een nieuwe voorzitter. "We doen het nu zo dat elke vergadering door een ander bestuurslid wordt voorgezeten, wat elke vergadering een eigen kleur geeft. We zijn nog op zoek naar een nieuwe voorzitter, maar het bestuur functioneert goed. We hebben een sterke basis gelegd, en ik heb er vertrouwen in dat de vereniging ook zonder mij zal blijven groeien en bloeien. De natuur is veerkrachtig, en dat geldt ook voor Natuurlijk Delfland."

“Er moet haast wel een geheim genootschap van nachtmensen bestaan.”

Geert van Poelgeest

Een leven gewijd aan de natuur

Voor Van Poelgeest is de natuur altijd meer geweest dan alleen een passie; het is een levenslange toewijding. Zijn betrokkenheid bij Natuurlijk Delfland heeft zijn kijk op de relatie tussen mens en natuur verdiept en verbreed. "Naarmate je meer betrokken bent bij de natuur, krijg je ook meer liefde voor de natuur en alles wat daarbij hoort. Als ik een propje op straat zie liggen, dan raap ik het op. Maar grappig genoeg zie ik nooit iemand zo'n propje weggooien", merkt hij met een vleugje cynisme op. "Er moet haast wel een geheim genootschap van nachtmensen bestaan die in het holst van de nacht stiekem hun afval verspreiden, onzichtbaar voor het daglicht en goedwillende voorbijgangers zoals ik." Hoewel deze gedachte met een knipoog gepaard gaat, benadrukt hij wel hoe belangrijk het is om bewust en zorgzaam om te gaan met onze leefomgeving.

“Nooit uitgestudeerd, nooit uitverwonderd en ook nooit uitbeschermd.”

Geert van Poelgeest

Van Poelgeest vergelijkt de structuur van de vereniging met de menselijke eigenschappen: hoofd, hart en handen. "In een mens kun je hoofd, hart en handen onderscheiden. Dat herken ik dus in de doelen van Natuurlijk Delfland. Of je nu iemand bent die denkt, voelt of werkt, er is altijd wel een plek in een vereniging als Natuurlijk Delfland. Wij zijn veelzijdig en complex, maar iedereen kan erin kwijt. Jong of oud, dat maakt allemaal niet uit", licht hij uitnodigend toe.

Hoewel Van Poelgeest afscheid neemt als voorzitter, betekent dit niet dat hij zich volledig terugtrekt uit de vereniging. Hij blijft actief betrokken bij Natuurlijk Delfland als secretaris voor natuureducatie en voorlichting. "De natuur is een totaalbeleving, iets levends. Je bent nooit uitgestudeerd, nooit uitverwonderd en ook nooit uitbeschermd. Als vereniging hebben we een sterke basis gelegd. We hebben samen veel bereikt en ik heb er vertrouwen in dat de vereniging ook zonder mij als voorzitter zal blijven groeien en bloeien, ook in de jaren die komen. De natuur is altijd in beweging, en dat geldt ook voor Natuurlijk Delfland."

* Op zaterdag 31 augustus is Geert van Poelgeest tijdens een ledenvergadering met een feestelijk tintje, benoemd tot erelid van de natuurvereniging Natuurlijk Delfland (KNNV).

Categorieen:
Nieuws Westland Algemeen