Fietsburgemeester Frank Rijneveen: 'Wil me inzetten voor veiligheid'
Frank Rijneveen, de nieuwe fietsburgemeester van Westland, heeft zich voorgenomen om de veiligheid van fietsers in de regio te verbeteren. De oud-wethouder, die de rol overnam van Karin Zwinkels, wil zich richten op de drukte op de fietspaden en de gevaren die daarmee gepaard gaan.
"Ik wil me graag inzetten voor de veiligheid van de fietsers", zegt Rijneveen in gesprek met Plus Radio. "Het is ontzettend druk op de fietspaden door de veelheid aan modellen en soorten fietsen die er zijn. Qua snelheden is dat niet altijd op elkaar afgestemd, en dat geeft nogal eens gevaarlijke situaties."
Een van de grootste zorgen is de opkomst van fatbikes, vooral onder jongeren. "Er zitten kinderen op fatbikes die nog geen fietsexamen hebben afgelegd en met 35, 40 kilometer per uur door het verkeer scheuren. Dat is wachten op ongelukken", aldus Rijneveen. Hij pleit voor een minimumleeftijd en een verbod op opgevoerde fatbikes.
Ruimtegebrek
De fietsburgemeester erkent de uitdagingen bij het verbeteren van de fietsinfrastructuur in het Westland, vooral gezien de beperkte ruimte. "Vrijliggende fietspaden zou natuurlijk het aller-allermooiste zijn, maar ik denk dat dat een utopie is. Het is wel het streven om het fietsen veiliger te maken, omdat we daar in het Westland niet altijd de ruimte voor hebben."
Beluister het hele gesprek met Frank Rijneveen:
Rijneveen kan als fietsburgemeester niet alleen zorgen voor betere veiligheid. Hij heeft ook de politiek nodig en gaat daar dus aandacht vragen. "Ook voor de kwaliteit van het straatwerk en het omliggend groen van de fietspaden, dat daar ook goed onderhoud aan wordt gepleegd."
"Er is een bepaalde hoeveelheid geld binnen de gemeente. En ze willen natuurlijk van alles. Er moeten huizen worden gebouwd, wegen moeten gerenoveerd worden. Er zijn zoveel belangen en je hebt maar éeń portemonnee waar het allemaal uit moet komen."