'Moestuinen, waar mogelijk en als het maar veilig is'
Er is in Westland geen specifiek beleid voor het realiseren van moestuinen in kassen. Als zo'n moestuin de herstructurering van de glastuinbouw niet in de weg zit en er wordt voldaan aan de eisen van een omgevingsvergunning, dan kan er een (tijdelijke) vergunning worden verleend. Dat is, samengevat, de reactie van wethouder Peter Valstar op vragen van de LPF-fractie.
De LPF had op 12 juni schriftelijke vragen ingediend over het beleid betreffende moestuinen in kassen. "Klopt het dat het voor veel partijen onduidelijk is wanneer het toegestaan is om moestuinen in een glastuinbouwbedrijf te starten en of daar een vergunning voor nodig is?", wilde de fractie weten.
Wethouder Valstar reageert: "Wij herkennen ons niet in de stelling dat het voor veel partijen onduidelijk is of er vergunning nodig is om een moestuin te exploiteren in een kas." Hij vervolgt: "Volgens het tijdelijke deel van het Omgevingsplan gemeente Westland, onderdeel 'Glastuinbouwgebied Westland' en 'Glastuinbouwgebied Boomawatering' is uitsluitend een volwaardig en doelmatig glastuinbouwbedrijf toegestaan op gronden met de bestemming Agrarisch-Glastuinbouw. Hiermee wordt een glastuinbouwbedrijf bedoeld welke gericht is op het voortbrengen van producten door middel van het duurzaam en intensief telen."
"Door het verhuren van gronden aan particulieren die als doel hebben hobbymatig te kweken, is geen sprake meer van een duurzaam en doelmatig glastuinbouwbedrijf", aldus Valstar. "De kas is in dat geval niet agrarisch bedrijfsmatig in gebruik, maar in gebruik ten dienste van vrijetijdsbesteding door particulieren. Een kas zonder vergunning transformeren als moestuin, is daarmee in strijd met de beoogde planregels."
Maatschappelijke behoefte
Op 9 november 2022 nam de Westlandse gemeenteraad een motie aan waarin het college werd verzocht in gesprek te gaan met eigenaren van leegstaande kassen en de mogelijkheden van moestuinen onder glas met hen te bespreken. "Wij hebben u destijds geïnformeerd dat het college begrip heeft voor de maatschappelijke behoefte aan (tijdelijke) moestuinen onder (bestaand) glas", aldus de wethouder. "Mensen die dit willen, kunnen hun initiatief aanmelden bij het Omgevingsloket van de gemeente. Zo kan de haalbaarheid van een omgevingsvergunning worden onderzocht. Mocht een locatie gunstig gelegen zijn, dan kan wellicht meegewerkt worden aan een procedure voor bestemmingswijziging of een (tijdelijke) omgevingsvergunning", aldus Valstar.
Glastuinbouw Nederland
Hij bevestigt, dat de gemeente in gesprek is geweest met de belangenorganisatie Glastuinbouw Nederland inzake het gebruik van kassen voor moestuinen. "Een voorwaarde voor medewerking voor hen is dat het reconstructieplannen niet mag frustreren en geen (milieu)overlast veroorzaakt voor naastgelegen teelten."
Glastuinbouw Nederland had twee handhavingsverzoeken ingediend bij de gemeente Westland. Valstar: "De gemeente heeft als taak in beginsel handhavend op te treden indien een formeel handhavingsverzoek wordt ingediend. Alvorens bestuurlijke maatregelen te treffen, vinden zienswijzegesprekken plaats met overtreders en indiener."
Een van de bijzondere omstandigheden om van handhavend optreden af te zien, is als er sprake is van concreet zicht op legalisatie. In beide gevallen is de locatie van de moestuin gelegen in het duurzaam glastuinbouwgebied waar verdere modernisering of schaalvergroting nog kan plaatsvinden. "Om die reden acht het college een permanente wijziging van bestemming niet verstandig."
Tijdelijke omgevingsvergunning
Een tijdelijke omgevingsvergunning is voor Glastuinbouw Nederland aanvaardbaar. Dit kan een oplossing zijn, als overtreders bereid zijn zo’n vergunning aan te vragen en te voldoen aan de bijbehorende voorwaarden zoals constructieve veiligheid en brandveiligheid. ”Uiteraard dient aanvrager te voldoen aan de (landelijke) veiligheidsvoorschriften en de randvoorwaarden zoals gesteld in de beleidsregels 'Strijdig gebruik duurzame glastuinbouwgronden Westland 2020", besluit de wethouder.