Glastuinbouw Westland: moestuintje in de kas klinkt charmant, maar...
Glastuinbouw Westland heeft bij de gemeente Westland een handhavingsverzoek ingediend tegen moestuinen in kassen die zonder vergunning zijn aangelegd. De organisatie spreekt haar zorgen uit over deze ontwikkeling en pleit voor een strikte naleving van de regels voor een veilige en duurzame toekomst van de glastuinbouw.
Glastuinbouw Westland heeft gemeld dat zij naar meerdere moestuinen in de regio heeft gekeken. Een van de problemen is dat moestuinen de toekomstige herstructurering van de glastuinbouw kunnen hinderen. Daarom vindt de belangenorganisatie dat dergelijke tuintjes alleen met een (tijdelijke) vergunning gedoogd kunnen worden. "We hebben de gemeente verzocht om handhaving. Bovendien hebben wij gevraagd te onderzoeken hoe een tijdelijke gedoogsituatie mogelijk kan worden gemaakt", zegt voorzitter van Glastuinbouw Westland Jacco Vooijs tegen de WOS.
Bestemmingsplan en veiligheid
Volgens het bestemmingsplan is glastuinbouw bedoeld voor professionele teelt, waarbij professionals hun inkomen verdienen. Vooijs: "Particuliere moestuinen vallen onder andere categorieën met specifieke regels, zoals brandveiligheid. Deze regels moeten net zo strikt worden nageleefd als bijvoorbeeld bij de stalling van caravans in kassen. De gemeente heeft de verantwoordelijkheid om voor de veiligheid te zorgen en moet nu bij alle moestuinen controleren of aan deze regels wordt voldaan. Als er iets misgaat en de gemeente was op de hoogte, dan kan ze aansprakelijk worden gesteld en kan de verzekering weigeren uit te keren. Daarom moet de gemeente dit serieus oppakken."
Bescherming van ondernemers
Glastuinbouw Westland benadrukt dat je niet zomaar in een glastuinbouwgebied een moestuin kunt beginnen zonder de nodige investeringen en naleving van regels. De organisatie wil de professionele ondernemers in de sector beschermen en duidelijkheid creëren. Een tijdelijke vergunning kan een oplossing zijn, maar moet worden ingetrokken als niet aan de voorwaarden wordt voldaan. "Het is belangrijk om dit als buren goed op te lossen. Als een professionele tuinder naast een moestuin geen gewasbeschermingsmiddelen kan gebruiken, kan dit problemen veroorzaken. Wij zijn niet tegen moestuinen, maar er moet duidelijkheid zijn over de consequenties."
Verantwoordelijkheid van de gemeente
Volgens Glastuinbouw Westland moet de gemeente niet zomaar gedogen. "Peter Duijsens (Westland Verstandig, red.) zegt dat je er praktisch mee om moet gaan, maar als er iets misgaat en hij wordt als advocaat ingehuurd, zal hij zeggen dat de gemeente haar burgerplicht heeft verzuimd. De gemeente moet dus verantwoordelijkheid nemen en de regels handhaven. Hoewel het fenomeen van een moestuintje in een kas charmant klinkt, moeten dezelfde regels worden nageleefd om de veiligheid van mensen te waarborgen. Als je wel de voordelen wil, maar niet wil investeren in wat wettelijk verplicht is, dan is dat jammer. Wij willen onze ondernemers beschermen en duidelijkheid creëren," concludeert Vooijs.