Zorghulp geeft patiënten hun medicijnen niet, 11.000 stuks in huis gevonden
Een 34-jarige zorgmedewerkster uit Maassluis heeft haar dementerende patiënten jarenlang medicatie onthouden. Zij deed dat omdat zij het werk naar eigen zeggen niet aankon.
De medicatie waarvoor zij geen tijd zou hebben om toe te dienen, nam ze mee naar huis. Bij haar thuis zijn 11.000 stuks medicatie gevonden, meldt mediapartner Rijnmond.
165 patiënten
Van 2011 tot 2019 heeft de zorgmedewerkster medicatie van haar patiënten achterover gedrukt. Het grootste deel van haar carrière werkte ze bij zorgorganisatie Pieter van Foreest in Delft, waar ze tijdens haar diensten aan 157 patiënten geen of minder medicijnen heeft gegeven. Het laatste jaar werkte ze bij zorgorganisatie Florence in Den Haag, waar ze hetzelfde bij 8 patiënten deed. Over het algemeen werkte zij met mensen met dementie.
Lees meer
Aan deze praktijken kwam een eind toen een bekende van de 34-jarige vrouw medicijnen vond in tassen die zij van haar in bewaring had gekregen. De duizenden andere medicijnen werden bij de vrouw thuis in Maassluis aangetroffen.
Pijnklachten
Het ging onder meer om hartmedicatie, medicatie voor parkinsonpatiënten, tegen depressie en paniekstoornissen, ontstekingsremmers, antipsychotica en (zeer zware) pijnstillers. In de meeste gevallen konden de zorginstanties waar de vrouw werkte geen bijzonderheden ontdekken bij de patiënten die hun medicatie niet hadden ontvangen.
Het Openbaar Ministerie heeft de medische dossiers van vijf patiënten ontvangen en laten beoordelen door een forensisch arts en toxicoloog. Slechts in één geval is mogelijk sprake geweest van pijnklachten doordat deze patiënt geen pijnstillers kreeg. In de andere gevallen kon niet geconstateerd worden dat de patiënten last hebben gehad van het onthouden van de medicatie.
Ontslagen
De vrouw uit Maassluis heeft schuld bekend. Ze geeft aan dat zij eigenlijk het werk niet aankon en om dat te verhullen nam ze jarenlang de medicatie waar ze niet aan toe kwam, mee naar huis. Wel tekende ze de medicijnen af en deed ze zo alsof de patiënten hun medicijnen wel hadden gekregen.
De 34-jarige verdachte is ontslagen en is niet meer werkzaam in de zorg. Ze heeft na haar ontslag professionele hulp gezocht.
Strafbeschikking
De zaak komt niet voor de rechter, omdat er een strafbeschikking is opgelegd. Bij deze beslissing wegen haar persoon en houding volgens het OM mee. Ook het feit dat patiënten geen gezondheidsschade hebben opgelopen naar aanleiding van haar handelen, speelt een rol.
De vrouw heeft de hoogst mogelijke strafbeschikking gekregen, namelijk een werkstraf van 180 uur. De vrouw uit Maassluis heeft de schikking geaccepteerd.