Rivierkreeften nog steeds groot probleem: 'Verruim de vangstmogelijkheden'
De rivierkreeft zorgt in de regio nog steeds voor veel schade aan de flora en fauna van onze slootjes. De dieren vreten namelijk alles kapot wat niet van ze wegzwemt. Dit komt de biodiversiteit niet ten goede.
Hans Middendorp van de Algemene Waterschapspartij (AWP) legt uit hoe dit werkt: "Ze vreten alles op wat niet weggaat voor hun bek, hierdoor zijn sloten na een paar jaar helemaal kaal. Zonder waterplanten hebben kikkers, vissen en waterinsecten geen leefgebied meer." Daarom moet de invasieve rivierkreeftensoort volgens Middendorp aan banden worden gelegd. Dit gaat echter heel lastig omdat de diertjes zich op grote schaal voortplanten.
Naast schade aan de biodiversiteit is er ook veel schade aan de slootkanten. De kreeften eten zichzelf in de waterkant naar binnen. Achter de houten beschoeiing zit vaak een doek dat ervoor moet zorgen dat de grond niet wegloopt. De kreeften eten gaatjes in deze doeken, waardoor de grond wegstroomt en de waterkant dus in elkaar zakt. Hierdoor had de gemeente Maassluis al 10.000 euro schade.
Heel lang leek het daarom zinloos om de diertjes te vangen: "Inmiddels blijkt uit proeven dat het wel zin heeft om ze te vangen, maar je moet het blijven doen. Als je een jaar lang niets wegvangt dan ben je weer terug bij af", aldus Middendorp. Echter, volgens hem wordt deze vangst onnodig moeilijk gemaakt. Het is namelijk zo dat de kreeften het makkelijkst worden gevangen met speciale fuiken. Maar deze fuiken mogen alleen gebruikt worden door beroepsvissers en daar zijn er niet heel veel van. Middendorp pleit daarom voor een versoepeling van de regelgeving: "We zouden graag zien dat er aan meer mensen een beroepsvissersvergunning wordt gegeven of dat de vangstmogelijkheden worden verruimd."