Westlandse raad niet meer in verzet tegen Sense-spreekuur
Binnen de gemeenteraad van Westland bestaat vrijwel geen verzet meer tegen de invoering van een zogeheten Sense-spreekuur in deze gemeente door de GGD Haaglanden. Het betreft een laagdrempelige voorziening waar jongeren met al hun vragen over seksualiteit terecht kunnen.
Deze gewijzigde opstelling werd maandagavond duidelijk in een raadscommissievergadering, waarin GGD Haaglanden een presentatie over het Sense-spreekuur gaf. In het afgelopen half jaar is er binnen de Westlandse politiek nogal wat te doen geweest over Sense, nadat in november een motie was aangenomen om in Westland geen onderzoek te doen naar de eventuele introductie van zo’n spreekuur.
Sense is een landelijk programma, bekostigd door de rijksoverheid. Alle GGD-en in Nederland voeren dat landelijke programma uit. Het gaat om seksuele hulpverlening aan jongeren tot 25 jaar. GGD Haaglanden kent al spreekuren in Zoetermeer, Delft en Den Haag-stad. "Westland is in grootte de vierde gemeente in Haaglanden. Dus het is voor ons best logisch om dit ook in Westland te kunnen aanbieden", aldus Annette de Boer, directeur Publieke Gezondheid van GGD Haaglanden.
Motie
Het was in november afgelopen jaar de fractie van Forum voor Democratie, die tijdens de begrotingsbehandeling met een motie kwam om niet akkoord te gaan met een onderzoek naar de invoering van een spreekuur in Westland. Het was een van de tientallen moties tijdens die vergadering, waarbij later duidelijk werd dat enkele fracties zich niet diepgaand in de materie hadden verdiept en het voordeel van de twijfel aan de motie leken te hebben gegeven.
“Hormoonzorg, dat doen wij dus helemaal niet.”
Annette de Boer (GGD Haaglanden)
Maandagavond ontstond enige verwarring, toen Jasper van der Voort (Forum voor Democratie) aan het woord kwam. "Wij zijn vooral gevallen over het aanbieden van hormoonblokkers en puberteitsremmers en het in hokjes plaatsen over seksuele voorkeuren. Is het mogelijk om dat te schrappen uit het Sense-spreekuur?", vroeg Van der Voort.
En toen bleek dat de afzonderlijke GGD-en zelf kunnen bepalen welk deel van de Sense-dienstverlening zij wel of niet aanbieden. "Hormoonzorg, dat doen wij dus helemaal niet. Wij vinden niet dat dit bij ons thuishoort. Dat vinden wij geen publieke gezondheidszorg", aldus De Boer.
Van der Voort las wat voor van een website. "Is dat van de Sense-website of van de website van GGD Haaglanden?", werd hem gevraagd. Het bleek te gaan om de landelijke Sense-website. "Hierover wordt in Nederland verschillend gedacht", aldus Jean-Marie Brand van GGD Haaglanden, die daarbij Utrecht en Amsterdam noemde als regio's waar hormoonzorg wèl van toepassing is.
Wethouder Carlieke van Staalduinen zei dat het college van B en W positief staat ten opzichte van de komst van een Sense-spreekuur door GGD Haaglanden. De raadsleden wachten nu een verder initiatief af.