Archief

Raadscommissie wil rapport over De Naald direct krijgen

De Westlandse gemeenteraad wil een rapport over de toekomstscenario's voor WestlandTheater De Naald nog deze week ontvangen. Op wethouder Carlieke van Staalduinen is een beroep gedaan om deze dinsdag in het college van B en W aan te dringen op - zonodig vertrouwelijke - beschikbaarstelling.

Dit breed gedragen verzoek ontstond maandagavond in een vergadering van de commissie Maatschappelijke Omgeving, waarvoor vijf fracties een rondvraag over de toekomst van De Naald hadden ingediend.
De directeur van het theater, Jeroen van de Wiel, was één van de zes insprekers over De Naald en hij schetste een beeld van urgentie. "Schijn bedriegt. We zorgen ervoor dat het er fantastisch uitziet, maar het is theater, hè: het is alles goud wat er blinkt, maar het decor is van bordkarton en achter de schermen stapelen de problemen zich steeds verder op", stak hij van wal.

Pleisters geplakt

Zijn zorgen hebben met name te maken met de fysieke staat van het pand. "Al in 2009 was duidelijk dat er serieus moest worden ingegrepen, omdat het pand verouderd was. Er is toen besloten om voor de aller-, aller-, allerlaatste keer te renoveren en in 2019 zou de nieuwbouw er dan moeten staan. Maar dat gebeurde niet. Er werd voor 600.000 euro aan pleisters geplakt. Het is nu 2024. En vijf jaar later zijn we van pleisters inmiddels overgestapt naar ducttape. De onderhoudskosten lopen steeds verder op en we vrezen het moment dat bijvoorbeeld de klimaatinstallatie het gaat begeven. Als dat gebeurt, moeten we per direct sluiten en kunnen we eigenlijk gewoon niet meer open."

Van de Wiel onderstreepte verder dat inmiddels ook de capaciteit, met 400 stoelen in de grote zaal, onvoldoende is. "Steeds meer grote artiesten komen niet meer, omdat de grote zaal te klein is. Amateurverenigingen kunnen vaak niet terecht, omdat we te weinig dagen voor ze beschikbaar hebben. En bezoekers vissen achter het net bij het kopen van kaartjes."

Onafhankelijk onderzoek

De theaterdirecteur was blij dat de gemeente een onafhankelijk onderzoek heeft laten doen. Van de Wiel zei erg geschrokken te zijn van de uitkomsten. "Uit het rapport blijkt dat de staat van het pand nog erger is dan gedacht, en dat twee van de drie mogelijke scenario's eigenlijk onhaalbaar zijn."

Scenario 1 is 'niets doen'. Maar dat geeft volgens hem desondanks aan onderhoudskosten een jaarlijkse netto kapitaalslast van een miljoen euro. En dan wordt tevens sluiting binnen enkele jaren voorzien.

Het tweede scenario behelst: toch weer gaan renoveren. Maar dat lost de theatertechnische en de exploitatieproblemen niet op. En ook niet de beperkte beschikbaarheid voor amateurverenigingen en het kaartjestekort voor de bezoekers. Dit scenario kost jaarlijks ook een miljoen aan kapitaalslasten, zonder dat er eigenlijk iets verbetert aan de situatie.

Het derde scenario is nieuwbouw met drie zalen. Die brengt een oplossing voor alle vier problemen. De Naald kan dan weer 40 tot 50 jaar mee. "En dat kost, 'even platgeslagen' en exclusief rentelasten, ook een miljoen per jaar aan kapitaalslasten", aldus Van de Wiel.

Peter Duijsens (Westland Verstandig) wilde weten: "Hebt u dat rapport? En zo ja, van wie heeft u dat dan gekregen?" Van de Wiel: "Ja, natuurlijk heb ik dat rapport. Wij zitten in de kopgroep en de projectgroep daarvan."

Ongemakkelijke situatie

De onthullingen van de theaterdirecteur leverden een ongemakkelijke situatie in de commissievergadering op. Benjamin Hofland (D66) had nog wel meer zaken uit het rapport aan Van de Wiel willen vragen, maar eigenlijk hoort de gemeenteraad te wachten op verstrekking van het rapport door het college van B en W.

Wethouder Van Staalduinen meldde, dat het rapport volgende week dinsdag, 18 juni, in het college wordt besproken en daarna zo spoedig mogelijk naar de gemeenteraad wordt gestuurd. Maar gezien de volle vergaderingenagenda wil de raad daar niet op wachten. Aan de inhoud van het rapport verandert in beginsel niks en de inzichten van het college over de nog te bespreken ambtelijke adviezen kunnen worden nagezonden, zo vond de meerderheid.