Lars reed met oude Ford naar Afrika: 'Afgevraagd of hij de reis zou overleven'
Lars Pietersen (20) uit Maassluis is een van vijf studenten Autotechniek van ROC Mondriaan die onlangs terugkeerden uit Gambia. In het West-Afrikaanse land heeft hij ruim een maand lesgegeven aan leerlingen van een plaatselijke school. Daarnaast repareerde hij de auto's van anderen die ook naar Afrika reisden.
De vijf studenten legden het circa 7.500 kilometer lange traject naar Afrika af in een tweedehands auto. En zij niet alleen, want medio januari vertrok een karavaan van vijftien auto’s vanuit Den Bosch richting Gambia. De avontuurlijke reis bracht de deelnemers door negen verschillende landen: België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Marokko, Westelijke Sahara, Mauritanië, Senegal en Gambia. Op dag 22 bereikte het gezelschap het drukke vissersstadje Tanji, het eindstation van de roadtrip. Hagenaar Luka Meijer (21) en Lars volbrachten samen de reis in een Ford Explorer uit 1998.
"Het was echt een leuke auto", vertelt Lars. "Het was eerst een roestige auto en wij hebben ons serieus afgevraagd of hij de reis zou overleven. Maar hij heeft het perfect gedaan, en dan ga je toch van zo'n ding houden. Toch was de terugreis naar Nederland met het vliegtuig. De Ford is namelijk geschonken aan de mensen daar, zodat zij zieken kunnen vervoeren naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis in Kuntaur. Dat ligt op een afstand van maar liefst 75 kilometer."
De stage
De stage bestaat uit drie delen. "Het begint met de voorbereiding", vertelt docente Isa van Breda. "Allereerst is het zaak het nodige sponsorgeld bijeen te brengen. Maar het beschikken over een degelijk voertuig om de reis ernaartoe te kunnen maken is de belangrijkste voorwaarde om te kunnen aansluiten bij deze grensverleggende onderneming."
"En op dat gebied hadden wij geluk", vervolgt Lars. "Ik heb ruim drie jaar gewerkt bij Autoservice Felix in Maassluis, waar ik een vaste klant heb geholpen met het vervangen van een bumper. Hoeveel krijg je van me, vroeg-ie toen het klusje geklaard was. Het is goed zo, zei ik met een knipoog. Het voorval heeft er mede toe geleid dat zijn vader de Ford Explorer, die op mijn werk als occasion te koop stond, aan ons heeft overgedragen. Een onwaarschijnlijk sympathiek gebaar. Wij hebben later de Ford van een grote onderhoudsbeurt voorzien."
Tekst gaat verder onder de video.
"Deel twee van de stage betreft de heenreis", vertelt Van Breda. "In totaal gaat dus een groep studenten met vijftien auto's naar Afrika rijden. Onderweg gaat er weleens iets mis, en het is dan de taak van onze studenten om die auto weer werkend te maken. Zo leren zij heel erg veel over zichzelf, maar ook over autotechniek. Hoe red je jezelf bijvoorbeeld zonder de apparatuur die wij hier in Nederland hebben?"
"En we doen het ook samen", vult Lars aan. "Dus als de één het niet wist, dan wist de andere wel hoe wij de reparatie moesten uitvoeren. Als er een auto kapot was, stonden vijf leerlingen van ons gelijk te springen om die auto te repareren."
“Als ik een mogelijkheid krijg, geen nadenken of wat dan ook, ik zou er gelijk teruggaan.”
Lars Pietersen
Eenmaal in Gambia aangekomen stond het laatste deel van de stage op het programma. Zeven weken lang gaven de studenten (op hun stageplek) les aan lokale studenten in autotechniek. "Mijn teamgenoten en ik hadden een groepje van drie leerlingen", vertelt Lars over deze periode. "Ze waren enorm leergierig en ontzettend enthousiast. Wij waren relatief kort in Gambia, maar hebben een hechte band opgebouwd met de lokale leerlingen. En dat missen we. Helaas hebben wij nu nog weinig contact met elkaar, omdat zij geen telefoon met internet tot hun beschikking hebben. Wij hopen gewoon, als wij in de toekomst teruggaan, dat wij die leerlingen weer zien. Bijvoorbeeld in dienst als monteur, of in hun eigen garage die zij zelf runnen."
Hoogtepunt
Lars kijkt met veel plezier terug op zijn reis en zou iedere student willen aanraden om hieraan deel te nemen als de kans zich voordoet. Voor hem kende de reis heel veel unieke ervaringen, maar het absolute hoogtepunt kwam in de duinen van Marokko. "De stilte en de sterren boven je, dat was écht gaaf. De ideale setting om na te denken over het leven. Ik ben bovenal iemand die regelmatig terugblikt; bijzonderheden wil ik altijd graag herbeleven.”