Schutter in het openbaar vervoer? Dit is wat je moet doen
Als iemand in de metro een wapen trekt, zit je als sardientje in een blik. Je eerste ingeving is wellicht om aan de noodrem te trekken, maar is dat wel zo verstandig? Wat kan je in het geval van een schutter het beste doen?
Afgelopen weekend liepen de gemoederen flink op in het Rotterdamse openbaar vervoer. Op zondagmiddag werd net iets voor de halte Hoek van Holland Haven geschoten na een opstootje tussen vier mannen. De metro was afgeladen met strandbezoekers op weg naar huis.
Een getuige vertelt aan het AD dat er door de passagiers contact is gezocht met de bestuurder door te bonzen op de deur. Die reageerde niet, maar gelukkig was de volgende metrohalte dichtbij. De passagiers konden uitstappen en contact maken met de bestuurder via het raampje, die vervolgens de hulpdiensten inschakelde.
Twee uur later was het weer raak. Een man (32) werd rond 19.00 uur in de tram op het centrum van Rotterdam neergestoken. Woensdag meldde de 15-jarige dader zich vrijwillig bij de politie.
Lees meer
Vluchten of verstoppen
Wat moet je doen als iemand een wapen trekt in de metro of tram? Het is vooral zaak dat je zo snel mogelijk wegkomt, omdat de mogelijkheden om te vluchten of je te verstoppen in het openbaar vervoer beperkt zijn.
Rolf Harbers, woordvoerder van de RET, geeft bij mediapartner Rijnmond het volgende advies: "Bel 112 en meng je niet in het incident. Stap zo snel mogelijk uit. Vlucht of verschuil je zodra je bent uitgestapt." Een woordvoerder van de politie sluit zich aan bij dit advies.
Moet je ook aan de noodrem trekken? "De noodrem is bedoeld voor gevallen van nood, zoals wanneer iemand onwel wordt, er brand uitbreekt of er geschoten wordt. Als je in de metro aan de noodrem trekt, krijgt de bestuurder een signaal. Hij kan dan de camerabeelden bekijken en via de intercom communiceren met de passagier die aan de noodrem trok. De bestuurder kan dan meteen de juiste hulp inschakelen."
‘De noodrem is eigenlijk geen rem’
Bij de tram zorgt een mechanische remming ervoor dat de tram tot stilstand komt. Maar: de metro stopt niet als je aan de noodrem trekt. Vroeger was dat wel zo, maar nu kan de bestuurder besluiten om wel of niet door te rijden. Rijnmond vroeg de RET waarom de noodrem dan een noodrém heet. "Dat weet ik niet", antwoordde woordvoerder Harbers. "De noodrem is eigenlijk geen rem."
Lees meer
Krista Schram, docent Veiligheidskunde aan de Hogeschool Rotterdam, vindt dat de noodrem dan een andere naam moet krijgen. "Als de noodrem als rem overbodig is geworden, is het misschien goed de naam te veranderen naar noodhendel. Of in ieder geval een woord dat de lading dekt." Zo weten mensen waar de hendel voor is en hoeven ze niet te wennen aan een nieuwe manier om een noodsituatie te melden, zegt zij.
Er moet dan wel duidelijk vermeld worden wanneer de hendel gebruikt mag worden, vult ze aan. "Dat is overigens geen makkelijke taak, zien we bij de politie. Het 112-nummer mag je bellen in 'levensbedreigende situaties én heterdaad'. In de praktijk blijkt dat mensen dat laatste vaak niet weten en te terughoudend zijn in het bellen van het nummer."
De RET geeft aan dat de kwestie omtrent de communicatie intern zal worden besproken. Voor de passagiers geldt in elk geval het advies: “Trek in noodsituaties aan de noodrem.”