Wereldprimeur glastuinbouw: Kas geopend die CO2 'vangt' uit buitenlucht
De 'energieslurpende' sector, zo wordt er nog wel eens over de glastuinbouw gesproken. Toch proberen kwekers in onze regio er alles aan te doen, om van het 'gas' af te gaan. Zo wordt er volop geïnvesteerd in ledlampen en ontvochtigers, en DEZE WEEK kwam er een nieuwe innovatie bij. Namelijk een machine waardoor een kas zelf geen CO2 hoeft op te wekken. "We kunnen hiermee een paar miljoen ton CO2 uitstoot per jaar minderen."
Wie de proefkas van de Wageningen University & Research in Bleiswijk inloopt, ziet zowel rechts, als links komkommers groeien. Het verschil is van de buitenkant niet te zien, maar het ís er wel. "De komkommers aan de rechterkant groeien namelijk met behulp van Co2 die is opgewekt met gas. Maar de komkommers aan de linkerkant groeien met CO2 die uit de buitenlucht is gehaald", legt Dennis Medema van Glastuinbouw Nederland uit. Het is voor het eerst ter wereld, dat op deze manier gekweekt wordt. "Met een hoger CO2-gehalte in de kas groeien planten sneller. Daarom gebruikt de glastuinbouw al decennialang extra koolstofdioxide om de opbrengsten te verhogen. Deze CO2 komt uit verbranding van aardgas."
Te dure optie?
Maar de glastuinbouw ligt onder een vergrootglas, en moet zelfs in 2040 energieneutraal moet zijn. Daarom gaat de sector steeds meer op zoek naar alternatieve energiebronnen. "Het winnen van CO2 uit de buitenlucht, Direct Air Capture (DAC), is dan een mogelijke bron", aldus Medema. En dat gebeurt in de kas Bleiswijk, die officieel door minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) werd geopend.
"De glastuinbouw blijft als topsector vooroplopen op het gebied van kennisontwikkeling en innovatie. En daar ben ik trots op! De sector heeft al veel stappen gezet in energiebesparing en verduurzaming en met deze nieuwe technologie gaan we dit nog verder versnellen", aldus de minister.
Een aantal jaar geleden was het nog een te dure optie. Maar dat is inmiddels veranderd. "Uiteindelijk op de lange termijn hoeven kwekers minder gas te betalen. Ook wordt verwacht dat de investering van de apparatuur van een ton, uiteindelijk zal dalen wanneer er op grotere schaal geproduceerd gaat worden."
'Stap naar energieneutraal in 2040'
Maar eerst wordt er in de proefkas gekeken of deze manier van kweken écht werkt. "En we hebben daarvoor bewust gekozen voor komkommers, want dat zijn hele gevoelige planten. Als ze toch verkeerd reageren, doordat ze van kleur of blad veranderen. dan kunnen we dat hier goed zien."
Als de proef slaagt, zal een aantal Westlandse kwekers deze methode gaan invoeren in hun kas. "We hebben al een lijst met kwekers die zich hebben ingeschreven. Dit kan een hele belangrijke stap richting een energie-neutrale kas in 2040 zijn."