Nu al vastlopend verkeer rondom ABC Westland baart belanghebbenden grote zorgen
De hoorzitting van de Westlandse gemeenteraad over het uitbreidingsplan van bedrijventerrein ABC Westland in Poeldijk trok dinsdagavond in totaal 25 insprekers naar het gemeentehuis aan de Verdilaan in Naaldwijk. Hoofdthema: de verkeerssituatie in de wijde omtrek.
De insprekers kwamen uit de kring van belanghebbenden die in de voorbije weken een zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan 'ABC De Strijp' hebben ingediend. Het waren niet alleen aanwonenden van de Arckelweg, maar ook uit de ruimere omgeving zoals de dorpskern Poeldijk, de Haagse wijken Vroondaal en bij de Uithofslaan en de Honselse Middel Broekweg.
Fietsers
Onder anderen door aanwonenden van de Arckelweg en bestuursleden van Verburch-verenigingen werden grote zorgen geuit over de enorme verkeersonveiligheid voor fietsers op die Arckelweg. Veel jeugdige kinderen durven die weg niet over te steken en tal van ouders brengen hun kinderen liever met de auto naar de sportvereniging of de manege.
Van de te verwachten toename van het (vracht)autoverkeer van en naar het ABC-complex vrezen velen het ergste, omdat volgens hen de omliggende wegen nu al herhaaldelijk dichtslibben en er geen wezenlijke verbeteringen te verwachten zijn. Hierbij werd ook verwezen naar de door de gemeente Den Haag ingediende zienswijze. Het huidige vrachtverkeer zou eigenlijk al omgeleid moeten worden, werd in diverse bewoordingen naar voren gebracht.
Waarom niet langs een rijksweg?
Meerdere insprekers zeiden de locatie van het nieuwe distributiecentrum niet te snappen en noemden daarbij beter ontsloten locaties aan de A20 en de A4. "Waarom is dit niet gepland bij Honderdland in Maasdijk, waar het vrachtverkeer direct de rijksweg kan oprijden", zei een inwoner van Poeldijk. "Waarom niet in de Harnaschpolder langs de snelweg?", stelde Judith van der Knaap, voorzitter van Verburch Handbal.
Wenpad
Het waren met name bewoners van het Wenpad die kritiek hadden op onder meer de contouren van het nieuwe distributiecentrum. Zij toonden zich ontevreden over het tot dusver gelopen participatietraject. Er waren meerdere gesprekken geweest met ABC. Telkens hadden de bewoners begrepen dat de bebouwing op 50 meter afstand van hun woning zou beginnen en dan met een hoogte van 10 meter die vervolgens zou oplopen.
In het laatste gesprek werd gesteld dat de bebouwing op 30 meter zou beginnen, met een hoogte van 15 meter. "Het gaat om een wand met een lengte van 250 meter", hield een van hen de leden van de raadscommissie Ruimte voor.
CDA-raadslid Jaco Eeltink wilde weten, of de onwonenden de beweerde aanvankelijke afstand van 50 meter ergens zwart op wit hadden gekregen. Dat bleek niet het geval te zijn.
Het was dinsdagavond uitsluitend een hoorzitting. De raadsleden moeten zich nu eerst een oordeel gaan vormen over alle ingediende zienswijzen, waaronder ook uitvoerige betogen van de gemeente Den Haag en Glastuinbouw Nederland.