Droomhuis van familie Hut verandert in nachtmerrie: 'We hebben zoveel spijt'
"Een droomhuis, dat dachten we gekocht te hebben. Inmiddels leven we in een nachtmerrie", vertelt Samantha Hut. Haar ouders kochten vorig jaar een vrijstaande woning in Maasland, maar dat is nu niet meer dan een bouwput. Er is daarom een inzamelingsactie gestart.
Het gezin, dat bestaat uit vader, moeder en hun drie volwassen kinderen, woont begin 2023 nog in Hoek van Holland als er plannen komen om naar een woning te zoeken die gelijkvloers is. "Mijn man heeft een zenuwziekte die steeds erger wordt", vertelt moeder Astrid. Dat kan betekenen dat haar man in een rolstoel terechtkomt. "Om ons daarop voor te bereiden gingen we rustig op zoek naar een leuke woning. Toen vonden we ons droomhuis hier aan de Koningin Julianaweg in Maasland."
Het is een vrijstaand huis dat gelijkvloers is en op een mooie locatie ligt vlakbij de weilanden. "Vooral de locatie vonden we erg mooi. Als mijn man in een rolstoel terechtkomt, dan kunnen we in het parkje hier vlakbij met hem en de honden gaan lopen." Niet alleen de locatie is voor het gezin geweldig, maar ook de woning zelf. "Er zitten veel ramen in de woning, we hebben dan ook lekker veel licht binnen."
Er wordt daarom besloten om de woning te kopen. "Er moest nog wel veel aan gebeuren, maar daar hadden we in eerste instantie genoeg geld voor." De in de arm genomen architect werkte samen met een aannemer die de woning kon verbouwen. "Toen wij in augustus de sleutel van het nieuwe huis kregen, zag de toekomst er zonnig uit."
Bedrijfsongeval
De eerste tegenslag voor het gezin volgde snel, toen de vader een bedrijfsongeval kreeg op zijn werk. "Hij struikelde over uitstekend ijzer van een kapot object in de fabriek. Hierbij brak hij zijn pols."
Na het ongeval verdiende hij in een andere functie hetzelfde salaris, maar kon hij niet meer overwerken. "Dit klinkt misschien niet als een probleem, maar hij werkte standaard ongeveer 40 uur per maand over. De hypotheek voor het nieuwe huis is deels gebaseerd op een werkgeversverklaring, waarin staat dat het inkomen uit overwerk 'standaard' is. Financieel wordt het zonder dit inkomen dus moeilijker."
“Ons huis is nu een bouwput.”
Samantha Hut
Toen er verwacht werd dat de aannemer aan de slag kon, gebeurde dat op het laatste moment toch niet. "De aannemer zei ineens dat het een ton duurder werd. We hadden wel rekening gehouden met extra kosten, maar we hadden geen ton extra." Samen met de architect maakt het gezin een plan dat wel binnen het kostenplaatje viel.
Om kosten te besparen ging het gezin met behulp van vrienden zelf aan de slag met sloopwerkzaamheden in het huis. Daarna kon de aannemer beginnen. Althans dat was de bedoeling. De aannemer was namelijk niet door de architect op de hoogte gebracht van het nieuwe plan en ging niet akkoord met de nieuwe prijs. Het gezin moest daarom snel op zoek naar een andere aannemer.
Tekst gaat verder onder de foto.
Huis verkocht
Het gezin had het huis in Hoek van Holland inmiddels al verkocht, aangezien er eerder was toegezegd dat ze in maart dit jaar konden intrekken in de woning in Maasland. Er moest daarom haast worden gemaakt met die zoektocht.
"Met pijn en moeite kregen we het voor elkaar om een aannemer te vinden. Deze vroeg meer dan we gepland hadden uit te geven. Maar als een van de weinigen zat hij in de buurt van de originele begroting én hij zei dat hij het af kon hebben voor 1 maart." Vooral dat laatste was van groot belang voor het gezin, aangezien ze op die datum ook hun huis in Hoek van Holland uit moesten.
Het gezin kwam er echter al snel achter dat de werkzaamheden niet goed werden uitgevoerd. Zo werd de meterkast tot twee keer afgekeurd door instanties, aangezien die niet goed was aangesloten. Daarnaast kwam een controleur van de gemeente erachter dat er was afgeweken van de constructietekeningen en -berekeningen, waardoor de werkzaamheden aan de constructie op een andere manier waren uitgevoerd dan de bedoeling was.
"Niets werd echt goed afgemaakt, maar de facturen van de aannemer bleven maar binnenkomen." Van de 200.000 euro die de verbouwing kost, heeft het gezin al 130.000 euro betaald. "De aannemer wilde ook dat we de rest betaalden, maar wij zeiden dat hij eerst iets moest afmaken, voordat we nog meer geld gaan overmaken."
De aannemer legde vervolgens het werk neer. "Vorige week vrijdag brak de aannemer in bij de woning en heeft hij alles meegenomen, inclusief de kozijnen en andere spullen die we al betaald hadden. Ook nam hij een compressor mee, die helemaal niet van hem is."
Agenten kwamen naar de woning voor onderzoek, maar zeiden weinig te kunnen doen. Het gezin mocht zelfs geen aangifte doen, terwijl er wel sprake was van diefstal. Volgens de politie was het een civiele zaak tussen de aannemer en het gezin, waardoor de politie strafrechtelijk weinig kon doen. "Ondertussen is ons huis, dat nu niets meer met een droom te maken heeft, nog altijd een bouwput."
Tekst gaat verder onder de foto.
Noodwoning
Het gezin woont nu in een tijdelijke noodwoning in Maasland, aangezien hun huis in Hoek van Holland is opgeleverd aan de kopers. "Een huis waarin ik mij helemaal niet veilig voel", vertelt Astrid. Ook mentaal hakt de situatie er hard in bij het gezin, de emoties zitten hoog. "Over zes weken moeten we ook deze noodwoning uit en we hebben nog geen nieuw huis, we hebben geen idee waar we dan moeten wonen."
Ook de kosten zijn hoog, aangezien het gezin zowel huur voor de noodwoning als de hypotheek voor hun 'droomhuis' heeft. De woning verkopen is financieel een slecht plan. "Aan de ene kant willen we dat graag, want dan zijn we er vanaf. Maar aan de andere kant hebben we er al zoveel geld in gestoken. Het huis ziet er nu niet uit, dus dat geld gaan we er nu niet meer uitkrijgen."
Zware lasten
"Dus zo zitten wij nu; in een huurhuis met zware dubbele lasten. Mijn moeder is moe van de stress. Haar bedrijfsarts heeft haar ondertussen naar huis gestuurd en de huisarts schrijft antidepressiva voor. De aannemer die ons beloofde te helpen, heeft ons beroofd. Het huis is verre van af en nu hebben we niet alleen meer geld nodig voor het huis, maar ook om juristen te betalen", vertelt Samantha, die ook niet meer weet hoe dit goed moet komen. "Wij hebben zoveel spijt."
Het gezin komt steeds verder in de problemen. "We vragen ons af of dit nog wel goed komt en of wij over zes weken überhaupt nog wel een huis hebben." Het gezin vraagt daarom om hulp. "We hebben het nodig, om dit huis in ieder geval in een staat te brengen waarin we het kunnen verkopen zonder dat we voor de rest van het leven in de schuld zitten." Er is om die reden een inzamelingsactie gestart: Help ons met onderdak | Gofundme