Het gaat steeds slechter met de grutto: '40 jaar geleden waren er 75.000, nu nog maar 25.000'
Grutto's nestelen weer in Nederland. Dat is een teken dat de lente nadert, maar of dat beeld altijd zo zal blijven, is nog geen zekerheid. "Het aantal grutto's in Nederland neemt gestaag af", vertelt John Kleiweg van Vogelwerkgroep Midden-Delfland.
Zo'n 30 à 40 jaar geleden zaten er volgens Kleiweg nog 75.000 grutto's in Nederland, maar nu zijn dat er nog maar 25.000. Het aantal blijft maar afnemen. Dat heeft verschillende oorzaken. Een daarvan is de lage waterstanden in de polder. Dat is goed voor de boer, die zijn land dan kan bewerken, maar slecht voor de grutto. Die vindt namelijk juist meer voedsel in een nat landschap.
"Vooral in Midden-Delfland doen de boeren het echt goed", weet Kleiweg. "Meer dan de helft van de boeren doet mee aan agrarisch natuurbeheer. Dat betekent dat ze de weidevogels welkom heten. Ook beschermen ze nesten." In de eerste week van maart werd er een kievitsei gevonden door de jonge boer Roel van Buuren, bij boerderij Landlust aan de Oostgaag in Maasland. Roel is een boer die volop met weidevogels bezig is.
"De vogels maken een kuiltje met gras erin en dan beginnen ze eieren te leggen, dat duurt meestal vier of vijf dagen en dan hebben ze vaak vier eieren", weet de boer. Na zo'n 28 dagen komen er vervolgens kuikentjes uit. Van Buuren was een van de eerste boeren dit jaar in Zuid-Holland die de kievitseieren heeft gevonden. "Mannetjes maken voor vrouwtjes altijd kuiltjes, dan zie je meerdere kuiltjes", vertelt Van Buuren terwijl hij naar het weiland wijst. "Dan kiest het vrouwtje het beste kuiltje uit en daar gaat ze de eieren inleggen."
Meer over de weidevogels kun je zien in deze reportage: