Westlandse raad zeer huiverig voor huisvesting in kantoren Tiendweg
Vanuit de Westlandse gemeenteraad is zeer terughoudend gereageerd op het voorstel van B en en W om twee kantoorpanden aan de Tiendweg in Naaldwijk te gaan benutten voor de huisvesting van statushouders. Dat kwam dinsdagavond duidelijk tot uiting in een vergadering van de commissie Wonen.
Nadat amper een jaar geleden het naburige Carlton Hotel is aangekocht als opvanglocatie, vragen vele fracties zich bij het nieuwe voorstel af, waar dit zal ophouden. Er was destijds een op zich uit te leggen plan. Om een doorstroming vanuit het hotel op gang te brengen en te houden, was begin vorig jaar de zogeheten Flexroute bedacht. Na maximaal een half jaar in het hotel zou een statushouder moeten doorstromen naar een flexwoning, bijvoorbeeld een veredelde portacabin, en vervolgens na enige tijd naar een permanente woning.
Omdat er echter geen locaties voor flexwoningen van de grond zijn gekomen, stagneert de boel nu in het hotel. Dat kost de gemeente veel geld, want het rijk vergoedt hooguit een hotelverblijf van een half jaar. De gemeente weet zich nu dus eigenlijk geen raad, omdat er amper of geen sociale huurwoningen in Westland beschikbaar zijn of komen voor alleengaande statushouders.
Vlakbij het hotel staan de kantoorpanden Tiendweg 30 en 32 al jaren leeg. De eigenaar wil die panden best voor tien jaar verhuren. Dan mag de gemeente er voor eigen rekening 48 wooneenheden in maken. Die 48 zijn in feite nu al hard nodig, want in het hotel zitten momenteel al 41 alleengaande statushouders voor wie de gemeente geen vergoeding van het rijk meer krijgt en dat aantal groeit.
Spervuur van vragen
Er werd dinsdagavond in de commissievergadering een spervuur van vragen gericht aan het adres van wethouder Carlieke van Staalduinen. De raadsleden wilden talrijke aspecten weten van onder meer de huurovereenkomst met de eigenaar van de panden, maar ook allerlei effecten die deze ontwikkeling heeft voor het bedrijvenpark aan de Tiendweg, waar al meerdere kantoren inmiddels worden benut voor huisvesting.
Die lawine aan vragen was te veel om direct te kunnen beantwoorden. Binnen een week zullen alle vragen schriftelijk worden beantwoord. Het is dus nog wel steeds de bedoeling dat het voorstel zal worden behandeld in de raadsvergadering van 27 maart.
'Gezond nadenken'
Van Staalduinen hield aan het eind van de vergadering de commissieleden het volgende voor: "In het coalitieakkoord hebben wij afgesproken, dat wij de sociale huurwoningen zo min mogelijk willen belasten met statushouders. Maar als wij dit niet doen, betekent het dat wij die statushouders moeten onderbrengen in sociale huurwoningen of pensions. Wel, pensions hebben wij niet beschikbaar. En alles doorschuiven naar sociale huurwoningen is ook niet wat de raad wil. Ik doe een beroep op u om in elk geval gezond na te denken."