Archief
WOS

WOS

Gedoe om azc en politieke spelletjes, Ed Roeling stopt vier maanden: 'Het is even nodig'

Niet omdat hij ziek is, maar om flinke bonje in de raadzaal van Midden-Delfland te voorkomen, last raadslid Ed Roeling na 26 jaar maar liefst vier maanden een pauze in. Hij is naar eigen zeggen even helemaal klaar met de politiek. "Ik denk dat ik precies op tijd met vakantie ga."

Achterkamertjespolitiek rondom een groot asielzoekerscentrum, dreigen met moties van wantrouwen en buitenspel worden gezet tijdens coalitieonderhandelingen. Voor Ed Roeling waren die gebeurtenissen de spreekwoordelijke druppel. Hij diende recent zijn tijdelijk ontslag in bij de burgemeester. "Een regeling die normaal wordt ingezet bij ziekte of zwangerschap'" vertelt hij.

Roeling is inmiddels anderhalve week verder en heeft nog geen seconde spijt. "Toen ik net mijn ontslagbrief binnenkreeg, moest ik wel even wennen, maar nu voelt het goed." Door letterlijk afstand te nemen, hoopt het raadslid straks weer positief aan de slag te kunnen gaan. "Ik merk dat ik nu helemaal niet meer kan relativeren richting collega-politici of politieke besluiten."

Roeling, geboren en getogen in Schipluiden, stapte 26 jaar geleden als 29-jarige vol goede moed de politiek in. "Ik heb eigenlijk nooit de ambitie gehad", vertelt hij in zijn boerderijwoning waar hij nu extra veel tijd doorbrengt. "Per toeval woonde ik een raadsvergadering bij en toen had ik zoiets van: aan deze mensen moet ik het niet overlaten." Hij sloot zich aan bij de Midden-Delflandse tak van de VVD. Na zes jaar besloot hij als eenmansfractie door te gaan en een eigen partij te beginnen: Mijn Partij. De rechts-georiƫnteerde partij heeft de laatste jaren vooral 'meer woningen voor eigen inwoners' hoog in het partijprogramma staan.

'Buitenspel gezet'

Dat heeft succes, want tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen krijgt Mijn Partij de meeste stemmen. Roelings partij doorbrak daarmee het traditionele machtsblok van het CDA, dat decennialang de scepter zwaaide in Midden-Delfland. Beide partijen zitten wel met een gelijk aantal zetels, 4, in de raad. Toch komt Mijn Partij niet in de coalitie. VVD, D66 en CDA gaan het namelijk samen doen. Ze willen niet met Roeling samenwerken, omdat ze weten dat hij bijvoorbeeld fel tegenstander is van een groot azc in de gemeente. "Als je als grootste partij buitenspel wordt gezet, doet dat zeer", zegt Roeling.

De politieke verhoudingen die al niet al te best zijn, verslechteren rondom de besluitvorming van datzelfde azc in Den Hoorn. In dit dossier verwijt Roeling zijn collega's 'achterkamertjespolitiek'. Als er uiteindelijk een raadsmeerderheid komt voor het azc - ondanks de vele bezwaren van omwonenden - besluit de VVD om uit de coalitie te stappen. Nieuwe coalitieonderhandelingen volgen onder aanvoering van Roeling, omdat zijn partij nog altijd de grootste is. Maar deze onderhandelingen stranden. Het lukt Roeling niet om een 'brede coalitie' met vier andere partijen - CDA, OGP, D66 en ChristenUnie - te vormen. Daarna besluit het raadslid om zijn tijdelijk ontslag in te dienen.

Niet definitief

Volgens Roeling leidt zijn afwezigheid van zestien weken niet tot een definitief afscheid. "Tenzij ik onder een bus of tram kom, maar politiek gezien zou ik niet weten waarom ik niet terug zou komen. Ik wil deze rol nog wel een tijdje blijven vervullen." Of hij het niet zonde vindt dat hij de komende tijd niets voor Midden-Delfland kan betekenen? "Ik heb een hele goede vervanger. Bovendien zullen er mensen zijn die mij inderdaad missen, maar ook mensen die mij helemaal niet missen", lacht hij.

De komende vier maanden zal hij echt afstand nemen. "Mijn werk voor mijn adviesbureau gaat door'. Dat doe ik vooral vanuit huis. Daarnaast ga ik veel lezen, muziek luisteren en me zo min mogelijk met politiek bezig houden." Of dat lukt, is nog de vraag, beseft Roeling. "Het zal even afkicken zijn. Ik zal mezelf eraan moeten herinneren dat ik echt geen raadstukken lees en niet in de raadzaal kom. Het moet, het is nodig, om weer meer 'Ed' te worden."