Archief
WOS

WOS

Erik van den Berg-Kerssies (Humanitas): 'Je leert te praten en breien tegelijk'

Steeds meer ouderen blijven langer thuis wonen. Ziekenhuizen houden patiënten niet langer in het ziekenhuis dan strikt medisch noodzakelijk is. Het gevolg is dat zorgvragen voor wijkverpleegkundigen steeds complexer worden.

In een tweeluik lichtten wij eerder de werkzaamheden, knelpunten en oplossingen in de wijkverpleging toe. Erik van den Berg-Kerssies is verzorgende IG bij Humanitas in Hoek van Holland. Hij begint vandaag zijn dag bij een echtpaar dat al zestig jaar getrouwd is. "'s-Morgens halen we meneer uit bed en maken we hem klaar voor de dag. Dus douchen, wassen en 's-avonds weer klaarmaken voor de nacht. Voor de rest van de dag is zijn vrouw mantelzorger. Meneer krijgt dagelijks hulp van de thuiszorg. Al ruim twee jaar."

“Wij komen alleen als het echt nodig is.”

Erik van den Berg-Kerssies

Complexere zorg

"We merken vooral een verschuiving in ons werk, zegt Erik. "Vroeger ging de thuiszorg over een steunkous aantrekken en een pilletje geven. Maar je merkt dat de zorg in de wijk complexer wordt. We krijgen meer doorstroom vanuit het ziekenhuis. Mensen met wonden of mensen die soms uitbehandeld zijn en het laatste stukje van hun leven thuis doorbrengen. En mensen die vroeger naar een verzorgingshuis zouden gaan, blijven nu langer thuis. Dat merken we echt wel."

Tekst gaat verdeer onder de video.

Innovatieve oplossingen

"Vroeger kwam de thuiszorg vaak bij mensen thuis voor medicatie", vervolgt Erik. "Wat we nu zien is dat er uitvindingen zijn waardoor medicatie op een bepaald tijdstip uit een dispenser komt. Als de cliënt zijn medicatie niet uit de dispenser haalt, krijgen wij een signaal dat de medicatie niet is ingenomen. Wij bellen de cliënt dan om te zeggen dat zijn medicatie niet is genomen. Met zo'n dispenser krijgen de cliënten een stukje eigen regie terug. Wij komen alleen als het echt nodig is."

QUOTE:

“In de avond gaat dat wel naar vijfentwintig bezoeken”

Erik van den Berg-Kerssies

Proeftuin

Humanitas heeft een intramurale setting, dat is het Bertus Bliekhuis, en een extramurale setting, dat is het wijkteam. "Bij Humanitas zit dat vaak verspreid over verschillende locaties, in Hoek van Holland hebben wij dat bij elkaar. Om die reden worden wij vaak gevraagd om nieuwe dingen uit te proberen. Voorheen hadden we alleen papieren dossiers. Dat is nu allemaal gedigitaliseerd. Ook de medicatielijsten zijn gedigitaliseerd. In Hoek van Holland hebben wij er samen met de huisartsen de kinderziektes uitgehaald. Nu wordt dat ook bij de overige vestigingen van Humanitas geïmplementeerd."

Wijkverpleging

SignBiblio

Praten en breien

De bezoeklijsten van Erik zijn wisselend. "Als ik wat grote zorgvragers heb, dan heb ik wat minder mensen. Heb ik mensen met kleine wonden of bijvoorbeeld het toedienen van insuline, dan heb ik wat meer cliënten. Ik denk dat ik gemiddeld zo'n vijftien cliënten op een dagroute heb. In de avond gaat dat naar vijfentwintig bezoeken en soms meerdere keren bij één cliënt."
Dat betekent dat je niet altijd tijd hebt voor een praatje en een bakkie? "Een praatje gaat wel. Ik probeer daar altijd tijd voor te maken, al is het maar tijdens de handelingen die ik verricht. Nu rapporteer ik ook nog bij de mensen thuis. Ik heb mijn tablet bij mij en ga aan tafel zitten. Je leert te praten en breien tegelijk."

Dorp

Erik gaat meestal op de fiets naar de cliënten: "Met een fiets ben je altijd net wat sneller. Je hebt ook geen parkeerproblemen. En het is toch maar een klein dorp. Dat betekent ook dat de lijnen met wie wij in de wijk samenwerken kort zijn. Wij kunnen altijd direct bij de huisarts terecht en hoeven ook niet bij een apotheek in de rij te staan. We werken samen met de fysiotherapie en ergotherapie. Die werken hier in het dorp. Maar we kunnen ook de expertise van Humanitas inschakelen, bijvoorbeeld als het gaat om aanpassingen in huis zodat mensen langer thuis kunnen blijven wonen, of als het gaat om hulpmiddelen. Het is heel breed."

“Als je van uitdagingen houdt, dan is de wijkzorg dé plek om te zijn.”

Erik van den Berg-Kerssies

Bijzonder werk

"Wijkverpleging is heel breed. Je komt heel veel tegen", legt Erik ten slotte uit. "Als je in een ziekenhuis werkt, ben je vaak gespecialiseerd en werkzaam op één afdeling. In de wijk kom je van alles tegen. Het wordt ook steeds complexer. Je moet jezelf ook steeds vernieuwen en verdiepen. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. Er is geen dag hetzelfde. Dus als je van uitdaging en mensen houdt, dan is de wijkzorg de plek om te zijn."