Archief
SignBiblio

SignBiblio

Maassluis zet koerswijziging in na kritiek op jeugdhulpbeleid

De verordening jeugdhulp van Maassluis voldoet niet aan de Nederlandse wetgeving, dat stelt staatssecretaris Maarten van Ooijen (jeugdzorg). De gemeenteraadsleden werden daar eerder door Leefbaar Maessluys en Forum voor Maassluis op gewezen, maar besloten de verordening niet aan te passen.

De verordening jeugdhulp gaat over het bieden van hulpverlening aan ouders en jeugd in het opvoeden en opgroeien. In december 2022 nam de gemeenteraad, na uitgebreid beraad, de verordening jeugdhulp aan. Niet veel later ontstonden er grote discussies binnen de Maassluise politiek. In een zogeheten 'koersplan' is namelijk besloten dat Maassluis 'beschikkingsvrij werkt', terwijl dit volgens de Nederlandse wetgeving niet is toegestaan. Een beschikking is een besluit van een overheidsorganisatie. Met deze beschikking weten jeugdigen en ouders waar zij recht op hebben en hebben ze onder andere de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen.

Defence for Children

In mei vorig jaar stuurt kinderrechtenorganisatie 'Defence for Children' samen met de Vereniging Jeugdrecht Advocaten Rotterdam een brief naar de gemeenteraad. Ook gaan zij in gesprek met het college van burgemeester en wethouders. Daarin zeggen de twee organisaties onder andere dat de verordening van Maassluis inderdaad in strijd is met de Nederlandse wetgeving. "De gemeente handelt bovendien in strijd met de rechten van jeugdigen en ouders." Ook die twee organisaties vragen om de verordening aan te passen.

Naar aanleiding van deze brief dienden de politieke partijen Leefbaar Maessluys en Forum voor Maassluis een motie in om de verordening aan te passen, maar de meerderheid van de raad stemde tegen de motie. De verordening werd dus niet aangepast. Daardoor ontstond er een discussie in de gemeenteraad. Later die maand vroegen Leefbaar Maessluys en Forum voor Maassluis de burgemeester om de verordening voor te dragen voor vernietiging, maar de burgemeester weigerde dat.

Maassluis dacht juist goed te doen aan het beschikkingsvrij werken. "In 2023 zijn we gestart met beschikkingsarm werken om de schaarse tijd van jeugdconsulenten te besteden aan effectieve en flexibele inzet van Jeugdhulp. We wilden daarmee kinderen snel helpen en jeugdprofessionals in hun kracht zetten", dat vertelt wethouder Corine Bronsveld aan de WOS. "De praktijk wijst echter uit dat deze werkwijze onduidelijkheid met zich meebrengt over de rechtsbescherming. Op basis van gesprekken met belangenorganisaties, vragen uit de gemeenteraad en de uitvoeringspraktijk heeft het college besloten over te gaan op beschikken en de verordening hierop aan te passen. Hiermee wil de gemeente zorgen dat de toegang tot procedures voor bezwaar, beroep en klachten niet belet wordt door het ontbreken van een beschikking."

Modelverordening

Maassluis heeft gebruikgemaakt van de modelverordening van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), in deze modelverordening zaten volgens Forum voor Maassluis fouten. Maar waarom besloten partijen toch de verordening niet aan te passen, als er erop gewezen worden dat er mogelijk fouten in zitten? "De praktijkervaringen van (veel) andere gemeenten waren positief en de VNG verordening was de grond om in eerste aanleg hiervoor te kiezen", vertelt VVD-raadslid Sandra Vreugdenhil. De VVD besloot daarom in eerste instantie om de verordening niet aan te passen. "De VNG was onze leidraad."

De PvdA zegt vrede te hebben met deze verordening. "Met de werkwijze zoals die in de verordening was gesteld, het vertrouwen dat uitvoerders de jeugdigen en ouders op hun rechten en plichten wijzen en ook vastleggen welke afspraken zijn gemaakt, hadden en hebben wij vrede. Zeker daar wij in Maassluis lang niet de enige in het land zijn die dit zo hebben geregeld. Het was dan ook daarom dat wij de verordening toen hebben gesteund", aldus PvdA Maassluis in een reactie.

Ministerie

In november vorig jaar deed de stichting 'Recht Kinderen van de Staat' een verzoek aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de verordening te vernietigen. Het college van B & W was de vernietiging een stap voor, door te besluiten om de verordening aan te passen. "Dit naar aanleiding van gesprekken met belangenorganisaties, vragen vanuit de gemeenteraad en de uitvoeringspraktijk. Hiermee willen we de rechtsbescherming van de jeugdigen optimaal borgen door standaard beschikkingen af te geven, waarmee jeugdigen en hun ouders makkelijker kunnen zien op welke hulp ze recht hebben en hoe ze eventueel bezwaar kunnen indienen", vertelt wethouder Bronsveld.

Omdat het college heeft besloten om de verordening aan te passen, vindt het ministerie het niet nodig om nu de verordening te vernietigen. Deze maand legt het college het wijzigingsbesluit voor aan de gemeenteraad.

Categorieen:
Nieuws Maassluis Politiek