Westland Boksgala: alle goede doelen bekend
Vijf jaar na de eerste editie van het Westland Boksgala gaan in mei opnieuw 24 Westlandse ondernemers voor het goede doel boksen in De Veiling in Poeldijk. Nadat de organisatie de eerste twee goede doelen bekend heeft gemaakt, is nu ook het laatste goede doel bekend: Stichting On Wheels.
Het bestuur organiseert het gala van A tot Z en staat de boksers bij op weg naar 18 mei. Roy Wensveen, Ferry van den Berg en John Dupuis vormen het bestuur. "In de maanden die de boksers trainen, kan er van alles gebeuren. Zowel hoogtepunten als dieptepunten. Daar bereiden we ze op voor. Het is niet alleen een fysieke strijd, ook mentaal gebeurt er het een en ander met de boksers", aldus Dupuis.
Vijf jaar later
Het eerste boksgala vond plaats op zaterdag 18 mei 2019. "Op maandag 20 mei waren we al uitverkocht voor het jaar daarop", zegt Dupuis. "Het gala van 2019 had zo’n 470 bezoekers; het gala van 2020 zou minstens drie keer zoveel bezoekers trekken. Alles zag er goed uit. Een club boksers was ook al zes maanden aan het trainen. Dit veranderde in februari, toen de eerste gevallen van corona in Nederland werden ontdekt. Datzelfde gold voor het jaar 2021. In 2022 kregen veel Westlandse ondernemers te maken met de energiecrisis. In 2023 had het misschien gekund, maar we vonden het gepaster om de deelnemende boksers de tijd te gunnen orde op zaken te stellen. Daarnaast is het komende gala precies vijf jaar later en dat vonden we ook wel iets hebben."
“Bloedneuzen en blauwe ogen zijn hier aan de orde van de dag.”
Westland Boksgala
"Het leeft bij de deelnemers en organisatie om er een echt Westlands feestje van te maken", zegt Dupuis. "Het moeten goede doelen zijn die echt iets aan het bedrag hebben. KWF vinden wij bijvoorbeeld te groot. Die krijgen soms miljoenen aan sponsoring en vaak wel iedere week een donatie. Wij willen echt een Westlands doel. En dan het liefst organisaties die het écht nodig hebben en waarvoor de opbrengst geen druppel op een gloeiende plaat zou zijn. Wij denken dat we met deze goede doelen aan ieders wensen tegemoet zijn gekomen."
De goede doelen
De eerste editie van het Westland Boksgala in 2019 heeft 112.000 euro opgeleverd voor Stichting Droom je Thuis. "De boksers hebben deze keer inspraak gehad in de keuze van de goede doelen", zegt John Dupuis. "Het goede doel dat enige tijd geleden voor deze editie is gekozen, is Dieren Opvang Centrum Westland, een liefdadigheidsinitiatief dat tijdelijke opvang biedt aan dieren in het hart van het Westland. Het tweede goede doel werd twee weken geleden bekendgemaakt, namelijk Gezinshuis Mi Casa Su Casa. Gezinshuis Mi Casa Su Casa biedt een veilige haven voor kinderen die om verschillende redenen niet meer thuis kunnen wonen. Donderdag heeft de organisatie bekendgemaakt dat ook het laatste goede doel is gekozen: Stichting On Wheels."
Geen druppel alcohol meer
De Westlandse ondernemers trainen onder professionele begeleiding om op 18 mei een officiële wedstrijd te boksen voor het goede doel. "In november zijn de eerste trainingen van start gegaan. Velen hebben hun hele levensstijl omgegooid. Drinken geen druppel alcohol meer en hebben een voedingspatroon dat past bij dat van een topsporter. Drie keer per week vinden de trainingen plaats bij Tony's Boxing Boutique in Naaldwijk. Maar er zijn altijd fanatiekelingen die een stapje extra willen zetten. Een van de deelnemers traint zeven keer per week. Zaterdag gaan ze vaak op bezoek bij andere boksscholen waar Tony en of John een band mee hebben. Het gaat er behoorlijk fanatiek aan toe. Bloedneuzen en blauwe ogen zijn hier aan de orde van de dag."
Goede matching
Het gala belooft een waar spektakel te worden met zowel mannelijke als vrouwelijke boksers. Het doel is om evenwichtige en voor het publiek aantrekkelijke partijen te organiseren. "Om het krachtverschil niet te groot te laten zijn, is een zorgvuldige selectie vereist. Vlak voor de officiële wedstrijd hebben we een generale repetitie. Op basis daarvan wordt door de boksbond bepaald wie tegen wie moet vechten. Je hoort een paar dagen van tevoren pas tegen wie je moet boksen. Maar in ieder geval tegen iemand van hetzelfde geslacht en in je eigen gewichtsklasse. Naarmate de datum van het gevecht dichterbij komt, gaan we steeds fanatieker trainen. Je bokst één wedstrijd van 3 x 2 minuten."
“Uiteindelijk gaan alle bedragen op een hoop.”
Westland Boksgala
Alle bedragen op een hoop
Met de sponsoren is een goede basis voor het te doneren bedrag gelegd. En ook de vijftig beschikbare tafels zijn al 'verkocht'. Het is vooral een gebrek aan ruimte dat we niet meer tafels konden verkopen. "Daarentegen is de Veiling een 'plug-and-play'-locatie waar je niet al te veel aan hoeft te passen", vervolgt Dupuis. "En alles wat de organisatie niet zelf hoeft aan te passen, blijft in geld over voor de goede doelen", aldus de organisatie."
Voor de trainingen en materiaal moeten de deelnemers zelf betalen. Ook heeft iedere deelnemer een tafel voor de avond gereserveerd. Maar daar houdt het niet mee op. De deelnemers zamelen ook persoonlijk geld in via diverse acties en de donatiepagina die binnenkort online komt. "Ik heb al gehoord dat iemand in een badjas naar de boksring komt en die laat sponsoren. Uiteindelijk gaan alle bedragen op een hoop en worden verdeeld onder de goede doelen."
Slotakkoord
Westland Boksgala weerspiegelt de geest van Westland: ondernemers die zich inzetten voor de gemeenschap, met een sportieve uitdaging als middel om een wezenlijk verschil te maken. Het Westland Boksgala is niet alleen een test van kracht en uithoudingsvermogen, maar een verhaal dat de kracht van saamhorigheid, doorzettingsvermogen en de onwrikbare wil om een verschil te maken viert. En als de lichten dimmen in de Veiling en de laatste bokshandschoen wordt opgehangen, zal de echo van de avond nog lang nagalmen in de harten van de deelnemers en het publiek.