Voorzitter Westlandia: 'We zijn naïef geweest'
"We zijn naïef geweest." Dat is de conclusie die voetbalvereniging Westlandia trekt na de derby's van afgelopen zaterdag. De toestroom aan mensen bleek te groot, de kantine te klein en het bier raakte op.
Twee mensen raakten gewond en er was veel politie aanwezig. De avond, die had moeten uitmonden in een voetbalfeest, werd uiteindelijk voortijdig afgebroken, aldus mediapartner Omroep West in een terugblik op zaterdagavond.
Westlandia bleek onvoldoende voorbereid op de duizenden mensen die afkwamen op zowel de wedstrijd van zaterdagmiddag als die van zaterdagavond. In de loop van de avond stond zelfs het parate peloton van de politie klaar om in te grijpen wanneer de situatie zou escaleren. Zover kwam het echter niet. "We waren overweldigd door de enorme toeloop en dat hebben we onderschat", blikt Ton van Marrewijk, voorzitter van Westlandia, dinsdag terug. "Bij de eerste pot tegen Verburch op zaterdagmiddag waren al zo'n 1500 mensen."
'DerbyDag XL' begon zaterdag om 15.00 uur met Westlandia (Naaldwijk) - Verburch (Poeldijk), gevolgd door Westlandia (Naaldwijk) - FC 's-Gravenzande.
"We zijn maanden met deze zaterdag bezig geweest, maar we kunnen zeggen dat we wat naïef zijn geweest", gaat Van Marrewijk verder. "We hadden de kantine uitgebreid met een tent, waar we zo'n negenhonderd mensen in kwijt konden. We hebben ook een hal naast het clubhuis, maar die kon niet open, omdat we daar geen evenementenvergunning voor hadden."
'1000 mensen wilden kantine in'
"Ook zijn we de impact van een wedstrijd op zaterdagavond vergeten: veel voetballiefhebbers kwamen naar ons toe om hun tweede wedstrijd van de dag te bekijken. Er was ook veel jeugd en mensen die zin hadden in een feestje", zegt Van Marrewijk.
Na het laatste fluitsignaal ging het mis. In de stromende regen probeerden de supporters hun toevluchtsoord te vinden in de kantine, maar die bleek overvol. "Zo'n duizend mensen wilden de kantine in, maar dat lukte niet. Dan krijg je veel teleurstelling."
Ambulance
Voor het clubhuis ontstond vervolgens een handgemeen tussen een beveiliger en een supporter van FC 's-Gravenzande. De fan raakte gewond en moest worden onderzocht door ambulancepersoneel en de beveiliger hield hechtingen over aan het incident. De politie laat weten dat beide kampen geen aangifte doen.
In samenspraak met de politie besloot Westlandia om de avond voortijdig te beëindigen. "Als je zegt dat het stopt, is het onvoorspelbaar wat voor reacties er komen", vervolgt Van Marrewijk. "Dat was voor ons even spannend. Je weet wat er doorgaans gebeurt met mensen met drank en teleurstelling..."
Parate peloton aanwezig
Het parate peloton van de politie stond klaar op het parkeerterrein. "Dat was daar in verband met de grimmige sfeer, die waarschijnlijk ontstond door de combinatie van 'de derde helft' met het aantal supporters dat aanwezig was", zegt de politie in een reactie. Uiteindelijk is het parate peloton onverrichter zake teruggekeerd, voegt de politie toe.
Burgemeester Bouke Arends was niet bij de inzet betrokken, laat een woordvoerder weten. "Op grond van de situatie heeft de politie bepaald dat het parate peloton als achtervang aanwezig was. Als gemeente hebben we hierbij geen rol gehad."
FC 's-Gravenzande-supporter Henk van Geest zegt de politie, die met vijf busjes en een politiewagen aanwezig was, niet te hebben gezien. "Het was gezellig. Ik stond tijdens de wedstrijd met zo'n tweehonderd 's-Gravenzandesupporters op de tribune. Het was ook naast het veld tien rijen dik. Tien minuten voor tijd hoorden we dat de kantine dichtging. Dat was jammer natuurlijk."
"Heel veel mensen gingen gewoon naar huis. Ik stapte zelf op het fietsje en heb er dus weinig van gemerkt. Voor het duel was er wel veel vuurwerk en tijdens de wedstrijd waren er wat jongelui die vuurwerk afstaken. Nadat de beveiliging hen had gewaarschuwd, stopten ze ermee."
Bier op
Op den duur was het bier op, viel ook Van Geest op. "En dat was een paar jaar geleden hier ook al zo", herinnert de 's-Gravenzander zich. "Westlandia heeft van tevoren nog aan ons gevraagd hoe wij dat hadden gedaan qua inkopen bij de vorige derby. Ze hebben in goed overleg die lijst gehad. Alleen waren er dus veel meer mensen dan gedacht. Het is duidelijk geworden, dat twee derby's bij één club op één dag gewoon niet kan."
Van Geest zegt zich niet te herkennen in de 'grimmige sfeer' die er volgens de politie heerste: "Ik heb een mooie avond gehad, met een leuke entourage. We kennen elkaar van beide clubs ook allemaal. Het is gewoon alsof je voetbalt tegen een vriend of collega. Het is helemaal niet zo dramatisch."
Lessen geleerd
Westlandia-voorzitter Van Marrewijk wil zaken in de toekomst anders aanpakken. 'Het tijdstip van 18.00 uur op een zaterdag gaat niet. Achteraf gezien, is dat een les. Het is duidelijk dat dit helemaal niet kan, twee derby's op één dag op één sportpark. Veel van de mensen die er waren, komen dan ook vooral omdat het een zaterdag is en zien het als een feestavond. Achteraf bleek het een opdracht die we niet aankonden."