Archief
WOS

WOS

Je overlijdt: wat gebeurt er met je socialemedia-accounts en gegevens op je telefoon?

Nabestaanden van overleden personen hechten vaak veel waarde aan foto's en andere gegevens op de telefoon van dat familielid. Het is niet altijd even makkelijk om daar toegang tot te krijgen.

Uit onderzoek blijkt dat wel 73 procent van de mensen nooit heeft nagedacht over wat zij digitaal nalaten. Eigenlijk voor alles heb je tegenwoordig een account nodig, maar wat gebeurt daar nou mee, als je komt te overlijden? Met die vraag worstelen veel mensen die een dierbare hebben verloren. Ook willen mensen soms graag bij de foto's en gegevens komen op de telefoon van de overledene, maar hoe kom je bij die informatie?

Volgens Sander van der Meer, die expert is in zogeheten 'digitale nalatenschap', kunnen die problemen voorkomen worden. "Deel bij voorkeur even je wachtwoord of toegangscode met een familielid. Als je dat niet wil delen, maakt dat dan ook bekend. Dat scheelt misschien weer voor de nabestaanden."

Maar wat nou als een overledene helemaal niet wil dat zijn of haar socialemedia-accounts geopend kunnen worden? Volgens Van der Meer is het goed om dit vooraf aan te geven bij familie. "De AVG-wetgeving, ook wel de privacywet genoemd, geldt niet voor overleden personen", zegt hij. "Dat is op zich niet verwonderlijk, want hoe kan je aangifte doen van aantasting van jouw privacy als je er zelf niet meer bent?!"

Het is belangrijk om na te denken wat je in digitaal opzicht achterlaat. Bibliotheek Westland wil mensen daar bewust bij maken. Op 28 maart is er in de bibliotheek in Wateringen een informatieavond over de digitale erfenis. Daar worden diverse tips gegeven, zoals het wachten met het opzeggen van telefoon- en internetabonnementen. "Laat dat na een overlijden een paar maanden doorlopen. Als je ergens inlogt dan krijg je soms een code die op de telefoon komt, maar zo'n code komt nooit aan als het telefoonabonnement is opgezegd.

De hele reportage over digitale nalatenschap bekijk je hier: