Veelbesproken schaapsherder Pieter Dekker krijgt dieren niet terug
Schaapsherder Pieter Dekker krijgt zijn dieren niet terug, zo oordeelt het college van Beroep voor het Bedrijfsleven in een kort geding dat Dekker aanspande tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Volgens de rechter zijn de dieren terecht in beslag genomen door de NVWA.
Dekker sleepte de NVWA vorige week voor de rechter. Hij wilde namelijk zijn schapen en wolvarkens terug die door de NVWA in beslag waren genomen. Volgens de rechter hadden de wolvarkens geen beschikking over een droog stuk land of beschutting tegen de regen, wind of kou. "De varkens zakten met hun poten diep in de modder en hun lijven waren besmeurd met natte en opgedroogde modderresten. In het deel waar de varkens waren gehuisvest waren geen droge ligplekken aanwezig. Twee toezichthouders die in dat deel stapten, zakten 20 tot 25 cm weg in de modder."
Dekker is van mening dat de wolvarkens zelf voor een droge plek zorgen en dat er genoeg droge plekken waren. "De bovenlaag van de grond was toen inderdaad nat. De varkens gaan daar op liggen en dan bewegen ze zich door die bovenlaag heen, dan komen ze vervolgens op een droge onderlaag te liggen en zo kunnen ze overnachten. Ze vormen daarbij een soort nest, waarbij ze warm tegen elkaar aanliggen." Dat de NVWA vervolgens plassen met water aantreft op het perceel is volgens Dekker wel logisch. "Doordat de varkens daar liggen ontstaat er een kuil, die als het regent volloopt met water. De varkens zoeken dan weer een andere plek om te liggen."
Volgens Dekker heeft de NVWA te weinig kennis over dit type varkens, maar de rechter is het daar niet mee eens. Volgens het college heeft de NVWA terecht vastgesteld dat Dekker overtredingen pleegde met het houden van zijn varkens. Hij krijgt zijn varkens daarom niet terug.
Schapen
Bij de schapen geldt volgens de rechter hetzelfde, ook die waren onvoldoende beschut tegen de regen, wind en kou. Daarnaast hadden de beesten onvoldoende voer ter beschikking. Dekker is het daar niet mee eens. Volgens hem kunnen de dieren daar goed overleven en krijgen ze voldoende voedsel. De NVWA is het ermee eens dat de beesten ook buiten kunnen leven, mits ze voldoende beschutting en voeding hebben. Dat hadden de dieren in dit geval niet. De NVWA besloot daarom ook deze dieren in beslag te nemen. Volgens Dekker konden de schapen voldoende gras eten, maar de NVWA vond dat er onvoldoende voedsel was. De rechter stelt de NVWA daarin in het gelijk.
De schapen zijn door de NVWA terecht in beslag genomen. Dekker is buiten het kort geding om ook een bezwaarprocedure gestart om zijn dieren terug te krijgen. De NVWA mag de dieren daarom niet verkopen totdat er uitkomst is in de bezwaarprocedure. Wel blijven de dieren tot die tijd in een opvanglocatie van de NVWA.