Archief
Signbiblio

NVWA neemt weer dieren van Naaldwijker mee: 'Aantal ooien was aan het lammeren'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft maandag een groot aantal schapen van herder Pieter Dekker in bewaring genomen. De dieren konden niet beschikken over voldoende beschutting.

Het gaat om 15 lammetjes en 26 ooien, waarvan een aantal aan het lammeren was. "Op zich kunnen die goed overleven als ze zwanger zijn, mits ze over voldoende voedsel en goede beschutting beschikken", laat een woordvoerder van de NVWA weten. Dit was niet het geval. De dieren stonden letterlijk in de kou. Waar dat was, is niet bekend gemaakt.

Vorige week kreeg de NVWA al een aantal meldingen over de slechte leefomstandigheden van de schapen. Daarop is gevraagd om verbetering, maar dat is niet gebeurd. Daarom is maandag besloten de dieren 'in bewaring' te nemen.

Wolvarkens

Het is de tweede keer in korte tijd dat de hobbyboer zijn dieren moet afstaan. Eind december greep de NVWA ook al in en werden 18 wolvarkens van een terrein in Naaldwijk weggehaald. De dieren liepen door de vele regenval in een ondergelopen veld. Ook werd volgens de NVWA de nodige zorg onthouden en hadden de varkens niet de beschikking over een schone, droge en hygiënische ligplaats. Hierdoor waren de dieren niet beschermd tegen de slechte weersomstandigheden.

Dekker heeft al vaker met de NVWA te maken en is afgelopen zomer ook door de rechtbank bestraft. Hij kreeg toen een onvoorwaardelijke boete van 5.000 euro vanwege verwaarlozing van schapen en varkens.

De langslepende zaak komt voort uit een andere zienswijze die Dekker erop nahoudt. "Ik doe dit uit passie. Ik kijk heel goed naar mijn dieren!", zei hij eerder tegen de WOS. Hij meent dat de huidige regels teveel zijn afgestemd op productiedieren, die alleen voor de slacht worden gehouden. Hij beweert dat hij alleen maar zeldzame dierenrassen houdt om ze te behoeden voor uitsterven, zoals de zeldzame wolvarkens. Die beesten gunt hij een vrij leven in de natuur.