Archief
WOS

WOS

Naaldwijkse schaapsherder beboet voor verwaarlozing dieren

De Stichting Westlandse Schaapskudde van hobbyboer Pieter Dekker is door de rechter veroordeeld tot een onvoorwaardelijke geldboete van 5.000 euro vanwege verwaarlozing van schapen en varkens.

De 59-jarige Naaldwijker die op verschillende plaatsen in het Westland vee houdt, zou zijn dieren onvoldoende water en voedsel gegeven hebben, schrijft mediapartner Omroep West.

De zaak diende al eerder, in december, bij de rechter. Die liet toen een dierenarts nog eens naar de zaak kijken. Donderdag kwam de rechter in een nieuwe zitting tot de conclusie dat Dekker de regels voor dierenwelzijn heeft overtreden. Als de man in de toekomst opnieuw in de fout gaat, zal de veehouderij van zijn stichting stilgelegd worden. Ook zal hij dan nogmaals een boete van 5.000 euro moeten betalen.

Dekker is in een reeks van rechtszaken gewikkeld over de manier waarop hij dieren houdt. Hij meent dat de huidige regels teveel zijn afgestemd op productiedieren, die alleen voor de slacht worden gehouden. Hij beweert dat hij alleen maar zeldzame dierenrassen houdt om ze te behoeden voor uitsterven, zoals de zeldzame wolvarkens. Die beesten gunt hij een vrij leven in de natuur, zei hij donderdag bij de rechter. "Vleesvarkens kunnen in hun leven nooit met hun neus in de grond en de modder wroeten. Bij mij kunnen de varkens dat wel."

Geen vers water

De officier van justitie wees erop dat bij controles duidelijk is vastgesteld dat de varkens geen vers water konden drinken. Ook zagen inspecteurs dat het voedsel voor schapen op de vloer lag vermengd met uitwerpselen. De beesten waren scherp vermagerd, aldus de aanklager.

Dekker reageerde dat zijn heischapen 'van nature magerder zijn dan andere schapen'. Het sterftecijfer onder zijn varkens zou ook lager zijn dan het sterftecijfer van varkens in de bio-industrie. "Meneer is eigenwijs, hij denkt het beter te weten", verzuchtte de officier van justitie.

Werkstraf niet nodig

Het Openbaar Ministerie eiste dat Dekker zelf ook een werkstraf zou krijgen van zestig uur, waarvan dertig uur voorwaardelijk. De rechter vond het echter niet nodig om Dekker persoonlijk te straffen. De onvoorwaardelijke geldboete van 5.000 euro voor zijn stichting zou er bij de hobbyboer al genoeg inhakken.