Archief
WOS

WOS

Rechtszaak tegen Pieter Dekker aangehouden

De zaak van hobbyboer Pieter Dekker is donderdag opgeschort door de rechter. Het verweer van de 58-jarige Westlander is te gedetailleerd.

Dit meldt mediapartner Omroep West. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zou Dekker zijn dieren onvoldoende water en eten geven en niet altijd tijdig de dierenarts inschakelen. Maar volgens Dekker, die zijn eigen verdediging voerde, worden zijn dieren beoordeeld als 'productiedieren', terwijl dit niet het geval zou zijn.

Hij was zó uitgebreid en gedetailleerd in zijn verweer, dat zowel het OM als de rechter werden 'overvallen door de berg informatie' die ter tafel kwam. De rechter gaf daarom de opdracht om alle stellingen van Dekker voor te leggen aan deskundigen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en een dierenarts. Volgens de Naaldwijker zijn de regels van de NVWA voornamelijk geschreven voor de miljoenen varkens die in Nederlandse stallen worden gehouden, dat zijn 'productiedieren' volgens de wet. Hijzelf houdt wolvarkens, een zeldzame varkensvariant. "Vooral om ze voor uitsterven te behoeden", zei Dekker in zijn verweer.

Zieke schapen

Een aantal zieke schapen, die door controleurs waren gezien, zouden daarnaast hebben geleden aan een leverbotinfectie. "Ze waren resistent geworden tegen het geneesmiddel van de dierenarts", zo verklaarde Dekker bij de rechter. Het OM verwijt hem nu dat hij zijn mond daarover heeft gehouden bij een hoorzitting van de NVWA en nu pas met een uitgebreid verweer komt. De aanklager gaat nu het verweer van Dekker onderzoeken. Een vervolgdatum voor de behandeling van de zaak is daarom niet bekend. De rechter hoopt in ieder geval dat een eerdere, vergelijkbare hoger beroepzaak tegen de boer op dat moment wel is behandeld.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland