Tuinbouw moet verduurzamen, maar loont dat wel?
De glastuinbouwsector staat op een cruciaal punt. Door de energiecrisis en overheidsbeleid moet er flink worden verduurzaamd. Maar eenvoudig is dat niet.
In de documentaire Gas Erop? vragen makers Gaiwa van Slooten en Stefan van der Velden zich af hoe veerkrachtig de sector is. Vijf Westlandse tuinders laten zien wat de hete hangijzers zijn en hoe het komt dat verduurzamen niet altijd loont. Verschillende remmende factoren zitten de doelstellingen om in 2040 klimaatneutraal te zijn, in de weg. Denk aan financiƫle overwegingen en technologische beperkingen. En toch moet de sector in dat jaar wel klimaatneutraal zijn.
De tuinders staan voor complexe keuzes. Het gebruik van aardgas is nog sterk aanwezig in de sector, met hoge kosten als gevolg van de energiecrisis. De wisselende energieprijzen en onzekerheid door geopolitieke ontwikkelingen en overheidsbeleid dragen bij aan de uitdagingen waar de sector voor staat. Het gebruik van de warmtekrachtkoppeling op gas is wijdverspreid in de glastuinbouw, maar nieuwe belastingwetgeving in 2030 zal de energielasten fors verhogen. De verduurzaming vraagt om grote investeringen, maar tuinders missen duidelijkheid over wet- en regelgeving vanuit de overheid.
De sector heeft wel stappen gezet richting verduurzaming, bijvoorbeeld met diverse aardwarmteprojecten. Echter, het vergt grote investeringen en subsidies om deze projecten te realiseren. De overheid ondersteunt met subsidies, zoals de SDE++-regeling, maar deze is gekoppeld aan de aardgasprijs, wat bij hoge prijzen de subsidie beperkt.
De documentaire Gas Erop? is vanaf donderdagavond, in drie delen, elke week te zien op WOS TV en via Uitzending Gemist op WOS.nl.