'Vrachtwagenchauffeur die dodelijk ongeval veroorzaakte keek op verkeerd verkeerslicht'
Een 50-jarige vrachtwagenchauffeur die in mei vorig jaar een dodelijk verkeersongeval veroorzaakte op de Maasdijk nabij Heenweg, heeft vermoedelijk op het verkeerde verkeerslicht gekeken. Hierdoor vond er een aanrijding plaats, waarbij iemand is overleden.
Bij het ongeval kwam een vrachtwagen in botsing met een personenauto, die klem kwam te zitten onder de trailer van de vrachtwagen. De inzittende van de personenauto raakte daarbij ernstig gewond en overleed later in het ziekenhuis.
De 50-jarige vrachtwagenchauffeur uit Rotterdam reed die middag over de Maasdijk. Bij de oprit van de Heenweg kwam een personenauto aan. Die had groen licht om de Maasdijk op te rijden. Tegelijkertijd kwam er een vrachtwagenchauffeur aan, die reed door rood en botste op de personenauto.
"Hij heeft zelf verklaard vermoedelijk op het verkeerde verkeerslicht gekeken te hebben. Hij had namelijk ook zicht op het verkeerslicht van de andere automobilist, die groen had. Hij zag naar alle waarschijnlijkheid dat verkeerslicht aan als zijn verkeerslicht", dat vertelt Rick van Leusden, de advocaat van de Rotterdammer.
Zes seconden
Uit onderzoek van de politie blijkt het verkeerslicht, die voor de vrachtwagenchauffeur bestemd was, al zo'n 6 seconden op rood stond toen de Rotterdammer er doorheen reed. Ook blijkt uit onderzoek van de politie dat zijn telefoon aan stond tijdens het rijden en hij mogelijk heeft gebeld. "Die telefoon stond inderdaad aan, maar die zat in een houder. Hij had de telefoon dus niet vast tijdens het rijden", vertelt zijn advocaat daarover aan de WOS.
Mediation
De vrachtwagenchauffeur is volgens zijn advocaat erg schuldbewust. Hij heeft het er mentaal moeilijk mee gehad en wilde graag in contact komen met de nabestaanden, maar de politie kon geen contactgegevens delen van de nabestaanden, gezien de privacywetgeving.
Maanden later komt de Rotterdammer nog altijd graag in contact met de nabestaanden. Hij heeft dat ook aangegeven bij het Openbaar Ministerie. De officier van Justitie heeft gevraagd of de nabestaanden openstaan voor een mediationgesprek, waarbij de nabestaanden en de vrachtwagenchauffeur onder begeleiding met elkaar in gesprek gaan. De nabestaanden hebben aangegeven daarvoor open te staan.
Wanneer het gesprek precies plaats zal vinden, is nog onbekend. Naar alle waarschijnlijkheid zal het nog maanden duren voordat deze zaak opnieuw voor de rechtbank komt.