Flink gegroeid Verburch mag van Westland uitbreiden
De gemeenteraad van Westland stemt in met een uitbreiding van de speelaccommodatie van voetbalvereniging Verburch in Poeldijk. Dat werd maandagavond duidelijk tijdens een commissievergadering van die raad.
Het voorstel van B en W om een krediet van 2,1 miljoen euro beschikbaar te stellen werd als 'hamerstuk' voor de komende raadsvergadering bestempeld. Wethouder Anko Goudswaard kondigde aan, dat hij kort na komende zomer met een strategische accommodatieplanning voor alle sportclubs wil komen, met daaraan gekoppeld een uitvoeringskalender. Met deze duidelijkheid wil hij tevens voorkomen, dat verenigingen die het hardste roepen voorrang zouden kunnen krijgen.
Het voetbalcomplex van Verburch behoorde tot de urgente gevallen. Voorzitter Hans Mieog bracht als inspreker in herinnering dat er bijna zes jaar is geijverd voor uitbreiding van de accommodatie. Sinds de oplevering van de eerste golf nieuwbouwwoningen medio 2018 in Poeldijk is het ledental van Verburch Voetbal met 409 toegenomen tot het huidige totaal van 747. Er staan nu nog 40 mensen op een wachtlijst. Met de voorgestelde uitbreiding hoopt Verburch zeker ruim tien jaar toe te kunnen.
Geen complexuitbreiding
Feitelijk gaat het niet om een uitbreiding van het complex, maar om een capaciteitsvergroting van de velden binnen dat complex. Het huidige sportpark kent 3 wedstrijdvelden (1 kunstgras, 2 natuurgras) en een natuurgrastrainingsstrook van 260 bij 60 meter. Volgens de normen van voetbalbond KNVB zijn nu al 4 volledige wedstrijdvelden noodzakelijk en nadert het omslagpunt naar een 5de wedstrijdveld.
De capaciteitsuitbreiding voor wedstrijden bestaat uit de aanleg van 2 kunstgraspupillenvelden op de huidige natuurgrastrainingsstrook. Deze twee velden zijn geschikt voor jeugd tot en met 12 jaar om wedstrijden te spelen.
Het resterende deel van de natuurgrastrainingsstrook is voldoende groot om in de toekomst nogmaals twee kunstgraspupillenvelden aan te leggen, waardoor de wedstrijdcapaciteit nog verder kan worden vergroot. Voorlopig blijft dit deel van de strook benut worden voor trainingen op natuurgras.
Optimaal grondgebruik
De aanleg van twee kunstgraspupillenvelden zorgt er voor dat de beschikbare grond op het sportpark optimaal wordt benut. Een wijziging van het bestemmingsplan is daardoor niet noodzakelijk. Twee kunstgraspupillenvelden (per stuk minimaal 60 bij 42,5 meter exclusief uitloopstroken) leveren de noodzakelijke capaciteitsuitbreiding op door deze de gehele zaterdag te laten benutten voor jeugdwedstrijden.
Groei trainingscapaciteit van 1.500 naar 2.000 uur
De trainingen vinden nu plaats op het kunstgrasveld en de natuurgrastrainingsstrook. In de nieuwe situatie kan worden getraind op het kunstgrasveld, de twee kunstgraspupillenvelden en het resterende deel van de natuurgrastrainingsstrook (132 bij 60 meter). Verdere vergroting van de trainingscapaciteit wordt gerealiseerd door een huidig natuurgraswedstrijdveld om te bouwen tot een hybride veld (mix van natuurgras en kunstgras) dat geschikt is voor wedstrijden en trainingen. Globaal leidt het voorgaande ertoe dat de trainingscapaciteit op jaarbasis wordt uitgebreid van 1.500 uur naar 2.000 uur terwijl de huidige KNVB-normering nu uitkomt op ruim 1.400 benodigde trainingsuren.
De werkzaamheden starten direct nadat de voetbalcompetitie is geƫindigd (in mei). Afronding van de werkzaamheden is gepland voor aanvang van het nieuwe voetbalseizoen. Op deze wijze kunnen de wedstrijden en trainingen zoveel als mogelijk op normale wijze doorgang vinden en wordt hinder voor de sporters tot een minimum beperkt.