Archief
WOS

WOS

Einde aan politieke carrière Maxim van Ooijen: 'De energie is op'

De echte Westlandse politieke volgers is het wellicht al opgevallen. Tijdens de commissievergaderingen van vorige maand was steunraadslid Maxim van Ooijen er niet meer bij. De Wateringer is na het kerstreces gestopt.

"De tank is leeg, de energie is op. Ik heb dit bijna 38 jaar gedaan; in Wateringen, in Westland. Commissies, een partij, een raad, noem maar op. Een beetje weinig tijd voor mezelf, mijn hobby's en mijn werk", begint Van Ooijen in gesprek met de WOS. "Op een gegeven moment dacht ik: 'Moet ik de komende twee jaar weer twee avonden per week gemiddeld besteden? Plus alles wat er omheen komt aan persberichten en bezoeken en vergaderingen'. Dat trek ik gewoon niet meer. Als je dit werk wil doen, moet je gewoon een volle tank hebben. En het liefst nog een beetje extra voor onvoorziene omstandigheden."

Het besluit om te stoppen kwam vlak voor Kerstmis, toen hij alle politieke vergaderingen in zijn agenda voor 2024 aan het zetten was. "En dat waren er al 72. Plus wat er nog allemaal bij komt aan raadsinformatieavonden, waar ze hier ontzettend goed in zijn om er zoveel mogelijk te organiseren."
En dat is niet het enige waar Van Ooijen rekening mee moest houden. "Al dat andere werk met de website en de sociale media en de persberichten. En 24 uur per dag aanstaan. 's Ochtends in de krant kijken of er nog iets is waar ik een vraag over moet stellen. Of iets dat je ziet op straat ziet. Of mensen die je aanspreken in het dorp, van kan je niet even zorgen dat..."

'Er staat een goede fractie'

Fractievoorzitter Benjamin Hofland was de eerste partijgenoot die het besluit te horen kreeg. "Die moest volgens mij wel even slikken. Maar hij heeft me niet tegengehouden", herinnert Van Ooijen zich. "Misschien zegt dat ook wel wat. Er staat een goede fractie. Als je ziet hoe Benjamin en Ilse (Daalhof, red.) het doen in de raad. Dat gaat fantastisch."

"Ik heb ze zien komen, ik heb ze begeleid de eerste jaren. Dat zijn allebei talenten. Die kunnen dat prima zelf. En er zitten nog twee steunraadsleden bij die ook goed zijn. Die op een aantal inhoudelijke punten echt deskundig zijn. Het gaat prima met die fractie."

Tram naar Wateringen hoogtepunt

In 38 jaar heeft Van Ooijen behoorlijk wat meegemaakt. Maar wat was nu echt een hoogtepunt? "Mijn allereerste amendement. Dat was om het mogelijk te maken dat de tram naar Wateringen kon komen. Het college wilde gewoon helemaal niks met Den Haag te maken hebben. En de Haagse tram was toch ook eng. Maar we gingen twee bedrijventerreinen bouwen: Zwethove en Wateringseveld. En ik vond dat je daar ook gewoon openbaar vervoer moest hebben. Eigenlijk mocht die tram helemaal niet op Waterings grondgebied." Maar die tram kwam er toch. "Dus elke keer als ik de keerlus zie, dan denk ik: 'Nou, dat is wel gelukt'."

Gemeenteraad Wateringen 1994-1998, met daarin Maxim van Ooijen (boven, vijfde van links)

Erfgoed Westland/Westlands fotobureau

"We hebben natuurlijk heel veel gedaan aan regenboogbeleid. Ook met mijn vorige fractievoorzitter Tamara van Riet. Dat hebben we goed op de kaart gezet", vervolgt Van Ooijen. "En de sportprijs voor de G-sporters. Die kwam ook bij ons vandaan."

Geboortekaartjes scannen

Dat de politieke avonden nu vrijkomen, betekent niet dat Van Ooijen met de benen omhoog gaat zitten. "Ik werk gewoon vier dagen in de week en dat wordt alleen maar drukker. En ik ben nog vrijwilliger bij de Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul. Daar hebben we onlangs een schenking gekregen: 79 albums met geboortekaartjes, ongeveer 100 kaartjes per album. Die moeten allemaal gescand en ingevoerd worden. Daar ben ik nog wel even mee bezig. Als ik per maand één boek doe, dan ben ik tot 2030 bezig."

"Ik heb de laatste twintig jaar ook weinig aan mijn postzegelverzameling kunnen doen. Ik heb alleen maar zegels gekocht, maar ik heb ze nog niet opgeborgen. Dus er liggen overal nog envelopjes en mapjes. Ik hoop aan het eind van het jaar dat de stapels wat kleiner zijn geworden."

Prijsuitreiking Open Monumentendag 1991, met links Maxim van Ooijen

Erfgoed Westland/Peter van Raamsdonk