Archief
Google Streetview

Google Streetview

Dertig jaar wachten op woonwagen, maar Westland breidt aantal standplaatsen niet uit

Mensen die in Westland graag in een woonwagen willen wonen, zijn op dit moment bij voorbaat al kansloos. Er zijn maar 21 standplaatsen en er geldt een ellenlange wachtlijst. De persoon bovenaan de lijst wacht inmiddels al sinds 1995.

Dit blijkt uit een recent oordeel van het College voor de Rechten van de Mens (CRM). Een woonwagenbewoonster betichtte de gemeente Westland in deze zaak van discriminatie, omdat zij al zes jaar wacht op een standplaats, maar daar nog altijd geen zicht op heeft.

De vrouw staat op plek 25 op een lijst van 53 mensen. Degene die bovenaan de wachtlijst staat, wacht ruim 28 jaar op een standplaats.
Volgens Westland staat de hele woningmarkt onder druk, maar - zegt het CRM - in de huursector geldt een gemiddelde wachttijd van zes tot zeven jaar. "Dit is de hele wachttijd van de vrouw tot nu toe terwijl zij nog steeds geen zicht heeft op een standplaats. Hierdoor is geen sprake van een gelijkwaardig aanbod van woonwagenstandplaatsen en sociale huurwoningen. Het argument van B en W, dat de hele woningmarkt onder druk staat, verklaart dit grote verschil in wachttijd niet."

Het CRM oordeelt dan ook dat het Westlandse college van B en W heeft gediscrimineerd, doordat het huisvestingsbeleid haar geen reëel zicht geeft om volgens haar woonwagencultuur te wonen. Er is immers geen onderzoek gedaan naar de behoefte aan woonwagenstandplaatsen in Westland. Het college wordt overigens nog een tweede keer op de vingers getikt, omdat het niet heeft gereageerd op de discriminatieklacht die de vrouw indiende over dit onderwerp.

'Extra onderzoek niet nodig'

Het oordeel is voor B en W geen reden om het beleid te veranderen, laat een woordvoerder desgevraagd weten aan de WOS. "In 2019 heeft de Haagse regio een behoefteonderzoek gedaan. Sindsdien is het aantal wachtenden voor een plek gelijk. Een extra onderzoek is dan ook niet nodig."

Volgens de woordvoerder is het beleid voor woonwagenstandplaatsen opgenomen in de Woonvisie. "Voor alle doelgroepen is de vraag naar woonruimte hoog en de ruimte schaars. We maken daarom constant afwegingen welke ruimte we voor welke doelgroepen inzetten."