Zenuwen voor nieuwe doorstroomtoets: 'Hoop dat ik iets goeds kan behalen'
Op de Westlandse basisscholen zijn deze week de 'doorstroomtoetsen' van start gegaan. Deze toetsen zorgen ervoor dat basisschoolleerlingen eerder een advies hebben voor hun middelbare schoolkeuze.
Ook de leerlingen van de Prins Willem-Alexanderschool in 's-Gravenzande maken deze toets. Hoewel het allemaal nieuw klinkt, is leraar Jelmer Bouma niet heel erg onder de indruk: "Er verandert eigenlijk niet zo veel, de afname is precies hetzelfde als vorig jaar. De kinderen zitten weer twee dagen lang lekker te ploeteren." Nadat de uitslag bekend is, zal hij de adviezen eventueel heroverwegen. "Maar eigenlijk zijn we daar met ouders al jaren over in gesprek en vanaf groep 7 is er al een voorlopig advies." Hij ziet de toets daarom meer als een objectieve meting van zijn al gegeven advies.
Tekst gaat verder onder de video.
'Erg gespannen'
Volgens Bouma is het wel een goed iets dat de toets naar voren is gehaald: "Vorige jaren was het nog wel eens zo dat, als je de eindtoets maakte en daarop hoger scoorde, dat je naar een andere school ging." Iets wat volgens hem in het Westland nog al eens voorkomt. Doordat dit nu voorkomen wordt kunnen leerlingen zich gewoon inschrijven bij de school naar hun keuze.
De leerlingen zijn nog net zo gespannen als vorige jaren bij de eindtoets: "Ik ben wel erg gespannen, want mijn advies kan nog omhoog", zegt een jongen. Daarom hebben ze zich de afgelopen weken goed voorbereid: "Ik vond werkwoordspelling wel moeilijk, dus dat heb ik thuis en met de meesters geoefend en nu hoop ik dat ik iets goed kan behalen", zegt een meisje. Ook de leerlingen zien voordelen van een vervroegd toetsingsmoment, want nu kunnen ze zich hierna focussen op leuke dingen zoals het kamp en de eindmusical. Volgens de meester staan taal en rekenen ook na de toets gewoon nog op het programma, "Maar je hebt wat meer tijd om ook globaler na te denken over je lesprogramma."