Archief

Partijen dienen motie in tegen spreidingswet: 'College moet signaal afgeven'

Geen enkele asielzoeker krijgt nu opvang in het Westland en een meerderheid van de gemeenteraad wil dat graag zo houden, dat maakten politici vorige week meer dan duidelijk. Deze week gaan zij nog een stap verder in hun strijd tegen de spreidingswet.

Met uitspraken als 'absoluut geen ruimte voor' tot aan 'we laten ons niks opleggen', kwam Westland vorige week in het landelijke nieuws, nadat de spreidingswet in de Eerste Kamer was aangenomen. Voor Westland betekent de wet dat er ongeveer 700 asielzoekers zouden moeten worden opgevangen. Maar een meerderheid van de gemeenteraad liet met een grote stelligheid weten dat zij niet van plan is om dat te doen.

Coalitiepartijen Westland Verstandig, GemeenteBelang Westland en VVD en oppositiepartijen LPF en Forum voor Democratie voegen deze week de daad bij het woord. Met een gezamenlijke motie, die aanstaande woensdag tijdens de raadsvergadering wordt ingediend, stellen zij dat 'de nieuwe wetgeving niet inpasbaar is binnen de gemeente Westland'.

'Schreeuw om hulp'

"Het is een motie vanuit zorg, en een vraag om hulp", aldus fractievoorzitter Peter Duijsens van Westland Verstandig. Volgens hem is er niet alleen maar onwil vanuit Westland. "Zo wordt het nu wel gepresenteerd. Maar zelfs al zouden we het willen, dan kunnen we het nog niet. We hebben zoveel andere verplichtingen, zoals meer arbeidsmigranten huisvesten, wat op deze manier in het gedrang komt. Hoe lossen we dat op? En is deze wet wel voor alle gemeente haalbaar, dat moet het college aan de Tweede Kamer duidelijk maken."

LPF Westland-fractievoorzitter Dave van Koppen is van mening dat er eerst met de provincies en gemeenten gepraat had moeten worden, vóór invoering van de wet. "Wat er nu gebeurt, is in mijn ogen de verkeerde volgorde. Het wordt leuk en aardig op landelijke niveau ingevoerd, en daarna is het van: 'provincie, gemeenten: succes ermee.' Wij mogen het uitvoeren, en het gaat hier gewoon niet."

De gemeente Westland vangt al sinds 2010 geen asielzoekers meer op. Wel is er huisvesting voor statushouders en vluchtelingen uit Oekraïne. "En daarin doen wij meer dan de wet vraagt", aldus Van Koppen. "Wij hebben destijds bijvoorbeeld vluchtelingen van Den Haag en Midden-Delfland overgenomen en ook niet naar de letter van de wet gekeken."

'Meerderheid voor motie'

Burgemeester Arends gaf - ondanks de bezwaren van gemeenteraadsleden - aan dat hij hoe dan ook de wet wil gaan uitvoeren. "Het politieke spel mag gespeeld worden, maar uiteindelijk zal toch de wet uitgevoerd moeten worden" , zei Arends.

Desalniettemin kan volgens Van Koppen het Westlandse gemeentebestuur woensdagavond niet om de motie heen. "Er is een meerderheid', aldus Van Koppen. 'Bovendien vragen we hiermee niet om de wet te over te treden. Maar wel om aan Den Haag kenbaar te maken dat het hier niet in te passen is. Dat signaal moet gegeven worden.'

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland