Archief
District8

District8

Man vlucht na ongeval en laat meerdere gewonden achter, OM eist 6 maanden cel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag een gevangenisstraf van zes maanden geƫist tegen de 40-jarige Schipluidenaar, die in januari 2022 een ernstig verkeersongeval veroorzaakte op de Oostgaag (N468) in Maasland. De man reed met een ongeldig rijbewijs.

De man reed die zaterdagavond vanuit Maasland in de richting van Schipluiden met een ongeldig verklaard rijbewijs. Naast hem zat zijn hond. "Ik reed daar 60 en het regende heel hard. Toen kwam er een bus tegemoet en daardoor week ik uit in de berm", vertelde de verdachte vrijdagochtend in de rechtbank. "Ik kwam in de berm terecht en daarna stuurde ik terug de weg op. Toen schaarde mijn bus en kwam ik op de andere weghelft terecht." Een tegemoetkomende auto kon het busje van de verdachte niet meer ontwijken en klapte met volle vaart tegen de zijkant van het voertuig, hierdoor schoot het busje de berm in.

Meerdere inzittenden van de auto die in botsing kwam met het werkbusje raakten gewond. De verdachte raakte toen naar eigen zeggen in paniek. Hij pakte zijn hond en ging er te voet vandoor. De slachtoffers liet hij in hulpeloze toestand achter. Andere getuigen hebben het alarmnummer 112 gebeld, veel hulpdiensten kwamen die avond op het ongeval af en er werd een grote zoekactie gestart naar de gevluchte automobilist.

Mijn hond had helemaal geen pijn.

Verdachte (40)

Hond overleden

Agenten kwamen via het kenteken van het busje achter adres van de man, die niet thuis bleek te zijn. Vrienden vonden de Schipluidenaar en zijn hond wel. Het dier bleek bij het ongeluk gewond te zijn geraakt. De man wilde echter niet naar een dierenarts, omdat dan 'alles uit zou komen'. Ook zou hij - volgens zijn vrienden - hebben overwogen aangifte te doen van diefstal van zijn busje, waardoor het leek dat hij het ongeval niet hard veroorzaakt.

De man liet uiteindelijk zijn gewonde hond achter bij zijn vrienden, die het dier toen hebben verzorgd. De verdachte zelf ging er direct weer vandoor. De hond zou veel hebben gepiept van de pijn, liet zijn urine lopen en kon zijn achterlijf niet meer bewegen. Pas de volgende heeft een vriendin de hond naar een dierenarts gebracht. Die constateerde dat het dier ernstig gewond was en veel pijn had. De viervoeter werd uiteindelijk ingeslapen.

Volgens de dierenarts had de hond veel eerder gebracht moeten worden, maar de vluchtende verdachte vond het belangrijker om zelf niet gepakt te worden. "De hond had helemaal geen pijn", zei de man, die tijdens de zitting geen spijt toonde.

We weten allemaal dat je niet hard moet rijden als je slecht zicht hebt.

Officier van justitie

De slachtoffers liepen verschillend letsel op, zoals botbreuken en een hersenschudding. Eén van hen moest zelfs negen maanden herstellen en heeft blijvende schade aan overgehouden. De slachtoffers nemen het de man zeer kwalijk dat hij is gevlucht. "Ik vind het heel vervelend voor hun, ik wil er ook met hen over praten. Alleen willen zij dat niet." Volgens de officier van justitie is dat wel logisch. "Ik snap heel goed dat die slachtoffers dat niet willen als je gewond bent achtergelaten."

Egocentrisch

Volgens de officier van justitie heeft de man uit Schipluiden gehandeld uit "egocentrisch belang". Volgens haar is het duidelijk dat hij de gewonden achterliet en zijn hond niet de nodige zorg gaf, zodat hij zelf niet gepakt werd. Toen de officier van justitie dat uitsprak, schudd de verdachte 'nee'.

"Volgens getuigen heeft de verdachte een stuk harder gereden dan 60 kilometer per uur. De verdachte zegt zelf ook dat het die avond hard regende. We weten allemaal dat je niet hard moet rijden als je slecht zicht hebt. Als hij zachter had gereden, dan was dit ongeval waarschijnlijk niet gebeurd." Het OM neemt de Schipluidenaar zeer kwalijk te zijn gevlucht na het ongeval en dat hij zijn hond niet naar de dierenarts bracht. Pas de volgende ochtend meldde de man zich bij de politie.

De man is al eerder veroordeeld voor verkeersovertredingen, zoals het rijden zonder rijbewijs. Ook is hij eerder veroordeeld voor bedreiging en mishandeling.

Celstraf

Als het aan het OM ligt dan gaat de 40-jarige man een half jaar de cel in. Daarnaast mag hij twee jaar niet meer rijden. Dat laaste gaat pas in op het moment dat de verdachte zijn rijbewijs weer haalt.

Het OM eist geen voorwaardelijke straf. "Het is duidelijk dat de verdachte zich niet weerstaat om verkeersovertredingen te plegen als hij in zijn proeftijd zit. Ik zie het nut dan ook niet om nu opnieuw weer een voorwaardelijke straf te eisen."

De advocate van de man vond een celstraf niet passend. De rechtbank doet op 9 februari uitspraak.