Archief

Partijen willen snel nieuwe coalitie in Midden-Delfland

Er moet binnen een maand duidelijkheid zijn of een 'brede' coalitie van vijf partijen slagingskans heeft in Midden-Delfland. Dat maakten de raadsfracties dinsdagavond duidelijk tijdens een bijeenkomst met verkenner Bert Blase.

Midden-Delfland moest op zoek naar een nieuw dagelijks bestuur, nadat de VVD vanwege de komst van 225 vluchtelingen naar de Harnaschpolder uit de coalitie was gestapt. Omdat de partijen er zelf niet uitkwamen, werd Blase (oud-burgemeester van onder andere Vlaardingen) aangesteld als verkenner.

In de gesprekken met de verkenner gaven de fracties aan te streven naar een brede samenwerking. De VVD gaf als enige duidelijk aan niet te willen meebesturen, vanwege het azc-dossier. Mijn Partij, eveneens tegenstander van de komst van een grootschalige vluchtelingenopvang, maakte daar geen punt van. In de nieuwe vijfpartijencoalitie zou dit dossier een 'vrije kwestie' worden.

Blase stelt voor om een informateur aan te stellen om het inhoudelijke proces te begeleiden. Na vier tot zes weken zou er dan een conclusie moeten zijn. De partijen zelf hopen dat die termijn verkort kan worden naar twee tot drie weken. Dan zouden de fracties wel al snel drie keer per week bij elkaar moeten komen. Volgens Blase zou dat haalbaar moeten zijn, maar dat is ook afhankelijk van de beschikbaarheid van de informateur en de tijd die de partijen zelf hebben. "De ervaring leert dat je al gauw bent aangewezen op de avonden en het weekend."

Roeling wethouderskandidaat

Duidelijk werd in elk geval dat Ed Roeling, de fractievoorzitter van Mijn Partij, graag wethouder wil worden. Die ambitie had hij overigens ook al na de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, waarbij zijn partij als winnaar uit de bus kwam, maar uiteindelijk toch weer in de oppositierol belandde. Een aantal fracties zou wel vraagtekens hebben bij de mogelijke nieuwe functie van Roeling, die nu veelvuldig in de media verschijnt om zijn mening te verkondigen. De fractievoorzitter zelf ziet het probleem niet zo. "We hebben een goede relatie met de media, maar er staan geen gekke dingen in."

Over welke dossiers hij in zijn portefeuille zou willlen, was Roeling ook al helder: woningbouw en ruimtelijke ordening. Blase noemde het, gezien het feit dat Mijn Partij tegen de komst van 225 vluchtelingen stemde, 'niet logisch' dat Roeling het azc-dossier in zijn portefeuille zou krijgen.

Verdeling wethouders

Een punt waar de partijen het nog over eens moeten worden is de tijdsverdeling van wethouders. Bij de start van de vorige coalitie van CDA, VVD en D66 waren er drie fulltime wethouders. Bij een vijfpartijencoalitie zouden er vier wethouders komen (eenmansfractie ChristenUnie ziet af van een wethouder). Maar die mogen maximaal 3,3 fte (fulltime-equivalent, ofwel het aantal voltijdbanen) verdelen. Een aantal partijen pleit voor vier wethouders die allemaal 80 procent van de tijd werken. Andere partijen gaan daar niet mee akkoord en willen dat het aantal werkuren afhankelijk wordt van de zwaarte van de portefeuille.

Nog geen gelopen koers

Niet alleen de verdeling van de wethouders, maar ook het feit dat partijen over enkele thema's anders denken, maakt dat de vijfpartijencoalitie nog geen gelopen koers is. Als de fracties er niet uitkomen, is er nog de optie van een 'smalle' coalitie met CDA, OGP en D66. Volgens CDA-fractievoorzitter Rob Zwaard zou ook de ChristenUnie hierbij kunnen aansluiten, maar die partij lijkt daar voorlopig van af te zien.