Archief
WOS

WOS

Verbod op wegwerpbekers: voetballers nemen zelf mok mee voor limonade in de rust

Er geldt per 1 januari een landelijk verbod op het gebruik van wegwerpbekers. Niet alleen bedrijven krijgen hiermee te maken, maar ook sportclubs. En hoewel er niet actief wordt gehandhaafd, heeft voetbalvereniging Lyra werk gemaakt van de nieuwe regels.

Zo worden in de kantine en commissiekamer nu alleen nog afwasbare koffie -en theekopjes gebruikt. Én, misschien wel de grootste verandering, als je in de rust limonade of thee wil drinken, moet je een eigen beker meenemen. "Enerzijds is het wetgeving, anderzijds is die wetgeving er vanwege een duurzaam idee: het terugbrengen van de afvalberg. Wij vinden het als vereniging belangrijk dat we een stapje bijdragen aan een beter milieu", legt bestuurslid Onno van der Voorn uit.

Maar hoe worden de nieuwe regels ontvangen? Want niet alleen de eigen leden, maar ook spelers van bezoekende verenigingen krijgen ermee te maken. "We kregen een berichtje van de club en dat zorgde direct voor wat gemopper", weet de leider van een team van VV Naaldwijk. "Want hoe moesten we dat nu doen? Moesten we onze eigen bidons meenemen? Maar uiteindelijk hebben we het goed weten te regelen en konden we gewoon met papieren bekers uit de voeten."

WOS

Eén van de meidenteams van Lyra maakte er zaterdag maar het beste van. Daar gebruikten de speelsters 'alles behalve een beker'. Eén iemand kwam met een leeggeschepte watermeloen, een ander gebruikte haar schoen en ook een theepot kwam voorbij. "Het is wel vervelend dat je niet zomaar uit een beker kan drinken, maar dat je het zelf moet regelen", zegt een meisje. "Ik geloof zelf dat het een kwestie van tijd is, waardoor we over een x-aantal maanden niet beter weten. En kunnen terugkijken met de gedachte: 'bekertjes, waarom hebben we dat ooit op die manier gedaan?", besluit Van der Voorn.

Huidige voorraad opmaken

Ook andere clubs in onze regio zijn bezig met het verbod op wegwerpbekers. Al is de ene vereniging actiever dan de andere, blijkt uit een rondgang van de WOS. Sommige clubs nemen bijvoorbeeld een meer afwachtende houding aan. "Dit is mede gebaseerd op het gebrek aan goede alternatieven gezien de hoeveelheden bekers waarover wij praten", zegt verenigingsmanager Ronald Visser van Westlandia. De clubs hebben overigens al wel onderzocht welke andere mogelijkheden er zijn. Zo noemt Koos Klop (verenigingsmanager FC 's-Gravenzande) 'kop en schotels, hard plastic bekers, eigen bekers van klanten en eigen leden een hard plastic beker geven en deze onderdeel laten maken van de inhoud van de voetbaltas'. Naast eigen onderzoek willen de verenigingen ook kijken met welke alternatieven andere clubs komen.

De meeste verenigingen maken overigens eerst hun huidige voorraad bekers op. "Die zouden anders toch in de vuilnisbak belanden. We houden het vooral praktisch en gooien geen geld weg", zegt voorzitter Erik de Borst van Sportclub Monster. Zijn club heeft de nieuwe regels eerder dit seizoen voortvarend opgepakt. "Omdat wij wisten dat het verbod eraan zat te komen, hebben wij aan het begin van dit voetbalseizoen met onze leveranciers gekeken naar alternatieven. Die zijn er niet echt voor drinkbekers, omdat ook die van karton toch plastic bevatten. Wij hebben hierop een fors aantal kop en schotels met clublogo besteld (ziet er ook nog eens deftig uit ook!) en serveren hierin de koffie. De vaatwasser draait overuren, dat wel natuurlijk."

Bij MVV'27 in Maasland viel het verbod op wegwerpbekers samen met de verbouwing van de keuken. Daarbij is onder meer een nieuwe vaatwasser geïnstalleerd, die in staat is om de alternatieve bekers snel te wassen. "Wij zijn overgestapt op hardplastic meermalige bekers. Verder hebben wij voor de bestuurs-/commissiekamer besloten om daar alleen 'aardewerk' kopjes te gebruiken. Deze gaan ook door de vaatwassers."