Archief
WOS

WOS

Advies verkenner: coalitie van vijf partijen in Midden-Delfland

In de gemeente Midden-Delfland komt mogelijk een coalitie van Mijn Partij, CDA, OGP, D66 en ChristenUnie. Dat blijkt uit het advies van verkenner Bert Blase, waarover komende dinsdag wordt gesproken.

De oud-burgemeester van Vlaardingen werd vorige maand aangesteld om Midden-Delfland te helpen aan een nieuw gemeentebestuur. De vorige coalitie viel namelijk, na het vertrek van de VVD in oktober. De partij wilde geen verantwoordelijkheid dragen voor de opvang van 225 vluchtelingen in de Harnaschpolder in Den Hoorn. De coalitie bestaat nu nog uit CDA en D66, met Fred Voskamp en Melanie Oderwald als wethouders.

Blase is in de eerste weken van januari in gesprek gegaan met vertegenwoordigers van de zes fracties. Die gesprekken kenmerkten zich volgens hem door een 'openhartige houding'. "De vertegenwoordigers van alle fracties waren gericht op het vinden van een breed gedragen oplossing. Hoewel de situatie van de laatste maanden in 2023 als hectisch is ervaren, hebben alle fracties te kennen gegeven vooruit te willen kijken."

Vluchtelingen

In de gesprekken ging het onder andere over het azc-dossier. Dat zorgde in oktober voor een tweespalt in de politiek. VVD en Mijn Partij waren tegenstander van de komst van 225 vluchtelingen op één locatie, terwijl CDA, OGP, D66 en ChristenUnie vóór stemden. "Hoewel er kanttekeningen worden gemaakt bij het proces dat heeft geleid tot het azc-besluit, neemt geen van de fracties een andere positie in dan op het moment van de stemming", schrijft Blase. "De gang van zaken rond de besluitvorming van het azc heeft invloed op hoe fracties vooruitkijken. Er zijn fracties die er de nadruk op leggen dat dit besluit voortvarend dient te worden uitgevoerd; andere fracties leggen de focus op een kritische blik bij de uitvoering ervan. Deze verschillende opstellingen hoeven elkaar uiteraard niet te bijten."

Een ander belangrijk punt dat aan de orde kwam, was het woningbouwdossier. "Meerdere fracties benadrukken dat er veel punten zijn waarop opvattingen min of meer gelijkluidend zijn."

Brede samenwerking

De fracties streven naar een brede samenwerking, indien dit mogelijk is. Zij vinden het niet wenselijk om langere tijd te functioneren met twee wethouders. In de beoogde brede samenwerking moeten afspraken gemaakt worden over inhoudelijke thema's, over de cultuur van samenwerken en over de samenstelling van het college. Er hoeft geen nieuw coalitieakkoord te komen, maar er kunnen wel aanvullende afspraken worden gemaakt.

Op basis hiervan komt Blase tot de conclusie dat een brede coalitie 'mogelijk lijkt'. "Echter, onder de voorwaarde dat er voor ieder van de deelnemende fracties voldoende herkenbaarheid moet zijn in de te maken afspraken. Er zal aandacht dienen te zijn voor het vormgeven aan de onderlinge samenwerking (overigens zowel in de coalitie als raadsbreed) en voor de wettelijke richtlijnen over deeltijdfuncties voor wethouders." De coalitie zou dan bestaan uit vijf partijen: Mijn Partij, CDA, OGP, D66 en ChristenUnie. VVD is dan de enige oppositiepartij. Een informateur zou dit proces verder moeten begeleiden.

Een andere mogelijkheid is een 'smalle' coalitie (9 van 17 zetels) van CDA, OGP en D66.