Archief

Tekort aan ruimte: 'We moeten vertrek uit Westland voorkomen'

In Westland hebben veel bedrijven en bewoners moeite met het vinden van een geschikte ruimte. Dat is de uitkomst van recent onderzoek door vastgoedadviseur JLL in de vijftig grootste Nederlandse gemeenten.

Roosendaal voert de lijst aan met een kraptescore van 87 procent, gevolgd door Breda (80 procent), Utrecht (79 procent), Nijmegen (77 procent) en Westland (76 procent). Westland scoort dus hoog. Als voornaamste reden noemt JLL de grote bedrijvigheid in Westland, die bekend staat om haar grote glastuinbouwcluster.

Probleem

Dat er een tekort is aan bedrijfsruimte in Westland, is iets dat ondernemer Tim Batist aan de WOS bevestigt. Met zijn bedrijf, de WestAcc Group, is hij gevestigd in Maasland. "Wij zitten echt op een prachtige locatie", zegt hij. "Vlak langs de A20. Het is logisitiek super. Zeker als je bedenkt dat veel van onze mensen hier vandaan komen. Maar onze stellingen staan nokkie vol. We kunnen hier niet verder uitbereiden. Om die reden huren wij een loods bij de Rotterdamse haven voor meer opslag, maar het liefst heb je natuurlijk alles bij elkaar. En daarom zouden wij graag verhuizen naar een andere locatie. Iets waar wij al twee jaar naar zoeken. Maar het wil niet lukken."

Elco Bouwmeester, die werkzaam is als vastgoedspecialist in de regio, onderschijft Batist zijn woorden. "Als je zoekt naar ruimtes van boven de 750 vierkante meter die beschikbaar zijn in het Westland, dan kun je die op 1 hand tellen. En dat is echt wel een probleem, want zo'n pand kan dan net niet op de goede plek staan of de juiste afmetingen hebben. Als er dan maar vijf beschikbaar zijn, dan zit je er snel naast."

"Iedereen blijft zitten waar hij zit en is bang om zijn stek te verlaten, omdat er verder niets vrijkomt."

Tim Batist

Politiek

Volgens Bouwmeester en Batist zijn er wel degelijk oplossingen voor het ruimtegebrek, maar dan moet er wel wat gebeuren. "Er zijn best veel plekken in Westland waar nog ruimte is, alleen moet je daar bestemmingsplannen wijzigen of herverkaveling doen", zegt Batist. "We zullen efficienter te werk moeten gaan." Bouwmeester is het grotendeels eens met Batist. "Ik denk dat je het grotere plaatje van Westland moet bekijken. Waar kunnen we het beste wonen, waar kunnen we het beste bedrijven concentreren en waar kunnen we het beste glas plaatsen? Gemeente, provincie en de ondernemersvereniging zouden hierover in gesprek moeten gaan. Wellicht komen er dan plekken vrij die je goed kunt inzetten voor een andere functie."

Ook op de huidige bedrijventerreinen liggen nog mogelijkheden volgens Bouwmeester. "Er zijn nog uitbereidingsmogelijkheden op het ABC-terrein. Zo'n 18 hectare. Maar daar zit vooral agrologistiek. Als jij meer in de technische hoek zit, dan is het heel lastig om een groot kavel te vinden waar je een hal van 10.000 vierkante meter op kunt zetten."

Artikel gaat verder onder de video.

Verknocht aan Westland

"We zijn allemaal verknocht aan dit gebied", vervolgt Bouwmeester. "Door de bedrijven die hier zitten en/of de mensen die hier werken. Het is dus echt lastig om als ondernemer het Westland te verlaten. Maar er zal straks misschien een partij komen die geen andere keuze heeft, en weg moet." Batist herkent zich in deze opmerking: "Als er morgen in Vlaardingen iets zou vrijkomen, dan zou dat voor ons een goede optie zijn. Maar dat betekent wel dat wij dan uit het Westland vertrekken, en dat zou natuurlijk echt zonde zijn." En met die laatste opmerking slaat Batist de spijker op de kop volgens Bouwmeester: "Westland is innovatief, groeit en is altijd in ontwikkeling. Ik denk dat je daar ook de ruimte voor moet hebben. En je moet voorkomen dat partijen buiten het Westland gaan kijken om een ruimte te zoeken, puur omdat het hier niet is."

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland