Archief
Careyn

Careyn

Dagverzorging Woerdblok wordt 'ontmoetingscentrum'

Zorgorganisatie Careyn gaat, in samenwerking met de gemeente Westland, Dagverzorging Woerdblok in Naaldwijk uitbouwen tot een ontmoetingscentrum.

Careyn stelt dat de zorgverlening laagdrempeliger wordt, "met een uitbreiding van het aantal plekken, meer en andere begeleiding en bovenal: in het nieuwe centrum staat 'de ontmoeting' centraal".

Dagverzorging Woerdblok is gehuisvest op het Schiereiland, de locatie met de ronde woontorens bij de entree van Naaldwijk als je vanuit de richting Monster het dorp binnenrijdt. Careyn beschikt er over vier groepswoningen, een groot aantal zorgappartementen en een teampost voor wijkverpleging. Op de begane grond is Dagverzorging Woerdblok gevestigd.

De dagverzorging voor ouderen krijgt vanaf 15 januari een ander, opener karakter. Petra van Dijk, manager Zorg bij Careyn, zegt: "De dagverzorging is er nu voor mensen met een indicatie voor verpleeghuiszorg. Ze krijgen die zorg vaak ter overbrugging naar een opname. Maar zo'n indicatie op grond van de Wet langdurige zorg (Wlz) krijg je niet zomaar. Dat betekent dat veel ouderen, bijvoorbeeld met beginnende dementie, er geen gebruik van kunnen maken."

Careyn heeft daarom met de gemeente geregeld dat de dagverzorging ook voor andere mensen opengesteld wordt. Ook dan is overigens een indicatie nodig, maar veel meer inwoners zullen in aanmerking komen voor een zogeheten 'Wmo-beschikking'. Die is ook veel makkelijker en sneller via het gemeenteloket aan te vragen. Het gaat dan vooral om mensen met beginnende of al gevorderde dementie. Maar ook inwoners van Naaldwijk en omgeving met andere geheugenproblemen kunnen er terecht. Van Dijk: "En ook mensen met een Wlz-indicatie blijven natuurlijk welkom".

Ontmoeting

Maar er verandert meer. Van Dijk: "Het is niet voor niets dat we de dagverzorging een andere naam geven. Het wordt echt een ontmoetingscentrum. We willen de verbindingen tussen mensen versterken. Niet alleen tussen de deelnemers, maar juist ook de verbinding met iedereen om hen heen. Denk aan de familie, de buren of de vrijwilligers. Zij staan in het ontmoetingscentrum net zo centraal als de deelnemers. Door ze extra te ondersteunen, voorkomen we dat ze bijvoorbeeld overbelast raken. En het zorgt er ook voor dat de persoon met dementie in contact met anderen blijft. Dat is heel belangrijk."

Gefaseerd opstarten

Ook de overheid erkent het belang van ontmoetingscentra. Zo staat in de Nationale dementiestrategie 2021-2030 van het ministerie van VWS dat iedereen in Nederland gebruik zou kunnen maken van ontmoetingscentra. Van Dijk: "We zijn ook zeker niet het eerste ontmoetingscentrum, maar we zijn er wel trots op dat we hier nu mee kunnen starten."

Die start zal in fases verlopen. Het eerste halfjaar wordt gebruikt om het aantal plekken en de inzet van speciale deskundigen uit te breiden. Zo werken er in de nabije toekomst ook een beweegagoog en een psycholoog. Bewegen stimuleert immers het brein. Daarna zal het ontmoetingscentrum steeds meer vorm gaan krijgen: met spreekuren, informatiebijeenkomsten, gespreksgroepen en andere manieren om de mantelzorgers te ondersteunen.

Vrijwilligerswerk

Ook zal het activiteitenprogramma van de deelnemers een andere focus krijgen. "Dan gaan we veel meer kijken hoe we de verbinding van de persoon met dementie en de samenleving kunnen versterken. Dat kan bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen. Je kunt je voorstellen dat iemand die altijd in de kassen gewerkt heeft daar best wat werkzaamheden kan en wil verrichten", verklaart Van Dijk. "Vaak zie je mensen dan helemaal opleven. Om dat te realiseren zullen we ook de samenwerking met andere lokale organisaties versterken."