Archief
WOS

WOS

Oude beelden van De Lier opgedoken: 'Geven mooi tijdsbeeld'

De Timmerwerf in De Lier toont de komende tijd een collectie van oude foto's en films over De Lier. In deze collectie zijn ook net opgedoken beelden vanaf de Lierse Domtoren te zien. Deze waren genomen door een vriend van oud-burgemeester Cornelis van der Hoeven.

Kees Riezebos die werkzaam is voor de stichting van De Timmerwerf kreeg de beelden: "Ik kwam op een bijeenkomst Willem de Roo van Westmaas tegen. Hij is de zoon van de voormalig burgemeester van Dubbeldam, die bevriend was met de voormalig burgemeester van De Lier tijdens de oorlog." Deze vader van Willem de Roo Van Westmaas kwam na de oorlog op visite in De Lier en toen heeft hij vanaf de Domtoren beelden gemaakt van het dorp.

Cornelis Jan van der Hoeven was burgemeester van De Lier van 1935 tot 1943 en in 1945. Hij was later ook burgemeester van Voorschoten (1945-1959) en Ridderkerk (1959-1970).

Volgens Riezebos geven de beelden een "mooi tijdsbeeld", want je ziet De Lier van verschillende kanten. "Je ziet iets van een fase in de ontwikkeling van een dorp, waar toen zo'n 3.000 mensen woonden", aldus Riezebos. Op de beelden staan dus veel minder huizen en wijken, dan dat er nu staan. Dit geeft een goed beeld van de ontwikkeling van De Lier.

Maar niet alleen de ontwikkeling is volgens Riezebos goed zichtbaar. Ook geven de beelden een goede inkijk naar hoe moeilijk de tijd ook was net na de oorlog: "Er was weinig verkeer op de weg, op de provinciale weg zie je één vrachtwagen rijden en je ziet één fietser in de Hoofdstraat." Volgens hem kunnen we hier veel van leren en daarom soms ook kritischer naar de huidige tijd kijken: "Als je kijkt wat er kort voor de oorlog en tijdens de oorlog gebeurde en je gaat nadenken over wat er zich nu in de wereld afspeelt. Dan zijn er wel momenten dat we ons af en toe een beetje zorgen moeten maken over ontwikkelingen."

De beelden zijn te bekijken op de website van De Timmerwerf, samen met foto's en verhalen over de historische ontwikkeling van het dorp.