Archief
WOS

WOS

Burgemeester Arends: 'Westland en tuinbouw onlosmakelijk met elkaar verbonden'

De Westlanders hoeven volgens burgemeester Bouke Arends niet bang te zijn dat de kassen helemaal dan wel grotendeels gaan verdwijnen en plaatsmaken voor huizen. Hij zei dat vrijdagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in De Naald.

Arends zei dat het hem was opgevallen dat Westlanders in interviews in het AD voortdurend wijzen op de gemeenschapszin die nooit verloren mag gaan, maar ook zinspelen op de vrees dat kassen plaats gaan maken voor huizen. "Ik ben eerlijk gezegd altijd wat verbaasd als ik dat lees. Ik heb niet de indruk dat het gebaseerd is op een gericht beleid van de gemeente Westland of de provincie Zuid-Holland, integendeel. Westland en tuinbouw zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden", aldus de burgemeester.

"De gemeenschapszin vervult mij als burgemeester met trots", zei Arends. "Ik vind het mooi te zien dat in een regio waarin naast elkaar wonen vaak langs elkaar wonen betekent, er juist in de gemeente Westland nog omgezien wordt naar elkaar. Elkaar steunen, omzien en hulp bieden indien nodig; dat is Westland. Dat moeten we behouden en daar moet ruimte voor blijven."

'Gemeenschapszin afhankelijk van tuinbouw'

Volgens de burgemeester zal er wel het nodige veranderen. "Zoals het was, zo wordt het niet meer. Zoals het is, zal het niet blijven. Maar de kracht van Westland zal tuinbouw blijven. Niet alleen vanwege de prachtige producten die via de supermarkt of speciaalzaak hun weg naar de consument vinden. In hoge mate ook vanwege de hier ontwikkelde hoogwaardige technologie en innovatieve producten die over heel de wereld toegepast worden. In de tuinbouw, waarvoor het bedacht werd, maar ook meer en meer in toepassingen voor andere doeleinden."

Volgens Arends zal het aspect 'gemeenschapszin' niet blijven als het andere, de tuinbouw, verdwijnt. "Immers, wat maakt een gemeenschap bijzonder, wat bindt een gemeenschap als er geen gezamenlijke reden van bestaan is, als – in het geval van Westland – de historische relatie met de tuinbouw verdwijnt? Kortom, als we de gemeenschapszin willen behouden, zullen we ons moeten blijven inzetten voor een sterk tuinbouwcluster."

20 jaar

De nieuwjaarsreceptie was ook de gelegenheid om stil te staan bij het 20-jarig bestaan van de gemeente. Volgens Arends is er in die 20 jaar veel bereikt, zoals de infrastructuur die enorm verbeterd is, de vele nieuwe woonwijken die zijn gebouwd en de realisatie van het World Horti Center als internationaal centrum voor de glastuinbouw. Maar hij stelde ook de vraag wat voor gemeente de komende 20 jaar Westland voor haar inwoners wil zijn. "Wat mogen inwoners, bedrijven en organisaties van de gemeente, de gemeentelijke organisatie, het bestuur verwachten?"

"Ooit ben ik begonnen in de gemeentelijke politiek met een doelstelling om mijn gemeente voor haar inwoners mooier en beter te laten zijn. In mijn jeugdige onbevangenheid, en wellicht ook overmoed, dacht ik dat dit snel te realiseren was. Gaandeweg besefte ik dat lange termijn denken hierbij onontkoombaar is."
Er moet volgens Arends regelmatig in de spiegel worden gekeken met de vraag: doen we de dingen (nog) wel op een manier zoals we ooit bedoeld hadden? "Laten we 2024, 20 jaar Westland, gebruiken om in gezamenlijkheid te werken aan een sprankelende langetermijnvisie", was zijn oproep.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland