Interactieve kaart onthult historische informatie
Tot voor kort was de Atlantikwall bij het grote publiek nog een relatief onbekend begrip. Een interactieve kaart moet dat stukje geschiedenis toegankelijker maken.
Tussen 1942 en 1945 (Tweede Wereldoorlog) bouwden de Duitsers de Atlantikwall, een verdedigingslinie van meer dan 5000 kilometer lang. Van Noorwegen tot aan de Frans-Spaanse grens verschenen duizenden bunkers, loopgraven en mijnenvelden. De Europese kust veranderde zo in een militair landschap dat ervoor moest zorgen dat de geallieerden geen voet aan de grond kregen op het vasteland van Europa.
Hoek van Holland
Hoek van Holland was voor de Duitsers de belangrijkste locatie van de Atlantikwall in Nederland, vanwege de toegang tot de Rotterdamse haven. De vesting Hoek van Holland, strategisch gelegen aan de monding van de Nieuwe Waterweg, zorgde ervoor dat deze wereldhaven voldoende werd afgeschermd tegen een mogelijk invasie.
Een stukje geschiedenis, waar je meer over kunt leren in het Atlantikwall-Museum Hoek van Holland. Desondanks is het, voor het grote publiek, nog steeds lastig om alle informatie te verkrijgen.
Christian Quist, conservator bij het museum, zegt hierover: "Het is voor een groot deel van het publiek moeilijk voor te stellen wat een enorme impact de bouw van de Atlantikwall heeft gehad op het landschap en de leefomgeving. Door de grote hoeveelheid bronnenmateriaal, verspreid over diverse archieven, is het ook lastig om de complexe samenhang en verbinding tussen de verschillende bunkercomplexen, tankgrachten en andere verdedigingswerken te zien en het grotere geheel te begrijpen".
Interactieve kaart
Atlantikwall-Museum Hoek van Holland heeft daarom besloten tot het ontwikkelen van een interactieve kaart van het grondgebied van de voormalige Duitse vesting Hoek van Holland. Dit gebied bestond uit delen van de huidige gemeenten Rotterdam, Westland, Maassluis, Midden-Delfland en Den Haag.
Artikel gaat verder onder de foto.
Gebruikers kunnen de interactieve kaart op de website van het museum vinden. Door te klikken op een locatie op de kaart, krijgen zij informatie over die specifieke plek. Zo ontdek je waar de bunkercomplexen, versperringen en andere elementen lagen. Of zelfs nu nog liggen.
Geïnteresseerden kunnen zelf ook bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de kaart. Quist: "Gebruikers die informatie, materiaal of een relevant verhaal hebben, kunnen dat toevoegen aan de kaart door het te koppelen aan de locatie waarop de bijdrage betrekking heeft. De kaart wordt zo een levend document, en verhalen die tot nu toe alleen bekend waren in kleine kring kunnen zo met een groot publiek worden gedeeld. Dit kan leiden tot aanvullende informatie die boven water komt, maar ook zelfs tot nieuwe inzichten".