Archief
WOS

Huisvesting arbeidsmigranten op tuinderspercelen nog niet van de grond gekomen

Dat er in Westland nog geen enkele vergunning is afgegeven om arbeidsmigranten op tuinderspercelen te laten wonen, heeft weinig te maken met de regelgeving. Dat concludeert het college van B en W.

In de twee jaar na de invoering van beleidsregels voor de tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten op tuinderspercelen zijn er 17 initiatieven bij de gemeente binnengekomen voor in totaal 444 bedden.

Wethouder Pieter Varekamp wijst op een aantal hindernissen. Zo blijkt het in heel wat gevallen een probleem te zijn om huisvesting voor een periode van maximaal tien jaar financieel haalbaar te maken. "Wij willen ook geen afbreuk doen aan de woonkwaliteit en zeker niet tornen aan de Roemer-norm", aldus de wethouder. Hiermee doelendt hij op het onderzoek dat door de Commissie Roemer werd ingesteld naar aanleiding van misstanden op huisvestingsgebied. Als je het financiële risico van dergelijke huisvesting zou willen overdragen aan een externe partij, komt de kwestie van het grondbezit om de hoek kijken. "Sta je het betrokken perceel af of niet?", zo bespiegelde Varekamp.

Eén vergunning aangevraagd

Van de 17 ingediende initiatieven bevinden zich er 4 nog in de fase van vooroverleg, zijn er 3 initiatieven als niet wenselijk beoordeeld en 6 als wenselijk mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Er zijn 3 initiatieven als wenselijk en (onder voorwaarden) haalbaar beoordeeld. Voor 1 initiatief is inmiddels een omgevingsvergunning aangevraagd, voor een tweede volgt dit naar verwachting binnenkort, zo meldt het college.

De onlangs gehouden evaluatie heeft niet zozeer een aanpassing van de beleidsregels zelf tot gevolg, maar leidt wel tot een aantal procesmatige verbeteringen waar het de samenwerking met de initiatiefnemers betreft. Daarbij gaat het om de volgende verbeterpunten:
- vaker terugkoppelen in een persoonlijk gesprek;
- in de terugkoppeling noodzakelijke en wenselijke verbeteringen beter onderscheiden;
- vaker contact zoeken met initiatiefnemers over de voortgang;
- het beter communiceren van de beleidsregels.

In Westland is het fenomeen 'wonen bij de tuinder' op zich niet nieuw. In 2012 kreeg amarylliskweker Knoppert in 's-Gravenzande een tijdelijke vergunning (voor vijf jaar) om arbeidsmigranten op diverse locaties bij een kwekerij te laten wonen. Na het verstrijken van die periode is er juridisch gesteggel ontstaan.