Archief
Janneke Middendorp

Janneke Middendorp

PFAS aangetroffen in zeeschuim bij Hoek van Holland

Zeeschuim langs de Nederlandse kust bevat PFAS, zo blijkt uit metingen van het RIVM. Ook op het strand in Hoek van Holland is PFAS aangetroffen in het zeeschuim. De Rotterdamse VVD-fractie maakt zich daar zorgen over.

De metingen langs de Nederlandse kust zijn verricht in de provincies Zeeland en Noord- en Zuid-Holland. Ze volgen op een onderzoek in Vlaanderen naar PFAS in zeeschuim. Uit de metingen blijkt dat de concentraties PFAS in het Nederlandse zeeschuim vergelijkbaar zijn met die in Vlaanderen. Daar hebben de autoriteiten inmiddels een waarschuwing uitgegeven. In Nederland wordt eerst verder onderzoek gedaan voordat er een waarschuwing uitgegeven kan worden.

De afkorting PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen en is een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen.

PFAS kan schadelijk zijn voor de gezondheid. "Het is onduidelijk wat concentraties PFAS in zeeschuim betekenen voor de gezondheid van bijvoorbeeld zwemmers, surfers of strandwandelaars. Dit komt doordat er geen informatie beschikbaar is over de hoeveelheid zeeschuim die mensen binnenkrijgen tijdens verschillende activiteiten in zee of langs het strand", zo meldt het RIVM. Met name als er wind staat, ontstaat er zeeschuim. PFAS concentreert zich in het zeeschuim, waardoor zeeschuim veel meer PFAS bevat dan zeewater.

Zorgen

VVD Rotterdam zegt zich grote zorgen te maken over de situatie en gevolgen voor strandbezoekers. "We moeten het zekere voor het onzekere nemen en mensen wijzen op de mogelijke risico's. Het beste bereik je dit met een waarschuwingsbord op het strand. Dan weten hondenbezitters dat ze hun honden beter niet in het schuim kunnen laten spelen en ouders van kinderen straks in de zomer dat kinderen na het zwemmen beter een douche kunnen nemen", aldus raadslid Marike Abrahamse.

Volgens het RIVM krijgt een groot deel van de Nederlandse bevolking al te veel PFAS binnen via voeding en drinkwater. "Dit betekent dat in principe elke extra blootstelling aan PFAS onwenselijk is."